Neslihan Türkün Dostoğlu, Prof. Dr. (1955- )

Bursa'ya Hizmet Edenler

Bursa'nın Kültür İnsanları

Bursa'nın Mimarisi

 

                                                    Mimar, Akademisyen    

   Bursa’da doğdu. İlkokulu Bursa’da, orta ve lise öğrenimini Robert Kolej’de tamamladı. ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden 1978 yılında mezun oldu. Aynı Bölüm’de yüksek lisans derecesini aldıktan sonra Fulbright ve University of Pennsylvania burslarını kazanarak doktora eğitimini sürdürmek üzere 1981 yılında araştırma görevlisi olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti ve 1986’da University of Pennsylvania’da doktorasını tamamladı.

            
    Türkiye’ye dönüşünün ardından iki yıl serbest mimar olarak çalıştı; daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde 1988-1990 yılları arasında yardımcı doçent olarak görev üstlendi. 1990-1994 döneminde Bursa’da serbest mimarlık yaptıktan sonra Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’ne bağlı Mimarlık Bölümü’nün 1994’te açılmasıyla akademik kariyerine devam etti. 1997 yılında doçent, 2003 yılında profesör unvanını alan Dostoğlu, Uludağ Üniversitesi’nde dokuz yıl Mimarlık Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. Ayrıca, 1998-2008 döneminde Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Üyesi ve on yıllık bu sürenin son beş yılında Kurul Başkanı oldu.

    Ekim 2010’da İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde göreve başlayan, 2012 yılında Mimarlık Bölüm Başkanı olan Neslihan Dostoğlu’nun yurtiçinde ve yurtdışında yayımlanan pek çok makalesinin ve kongrelerde sunulan ve bildiri kitaplarında yer alan bildirilerinin yanısıra, Leman Cevat Tomsu: Türk Mimarlığında Bir Öncü, 1913-1988; Bursa Kültür Varlıkları Envanteri: Anıtsal Eserler; Osmanlı Döneminde Bursa; çeşitli bölümlerini hazırladığı The Louis I. Kahn Archive: Personal Drawings in Seven Volumes ve editörlüğünü üstlendiği Architectural Episodes: Educational Pursuits and Experiences; Architecture in Emergency: Re-Thinking The Refugee Crisis; Cumhuriyet Döneminde Bursa’da Kentleşme Sempozyumu: Bildiriler Kitabı; Bursa’nın Tarihi Mahalleleri II; Bursa’nın Tarihi Mahalleleri I; Çarşının Öyküsü: Bursa; Cumhuriyet Döneminde Kadın ve Mimarlık başlıklı kitapları bulunmaktadır.

    Dostoğlu, 2000-2002 döneminde Zeytinbağı'ndaki (Trilye) Taş Mektep'in Yeniden Hayata Geçirilmesi başlıklı Araştırma Projesi’nde, 1995-2005 döneminde Bursa Mimarlığı Arşivi Araştırma Projesi’nde ve 2002-2007 döneminde Bursa‘da 20. Yüzyıl Mimari Mirası KETAM projesinde yürütücülük yaptı. Ayrıca, 2008-2009 döneminde İŞKUR Aktif İstihdam Tedbirleri Projesi II kapsamında Avrupa Birliği hibe fonları kullanılarak yürütülen Restorasyon Alanında Kalifiye Ara Eleman Yetiştirme Projesinde eğitim koordinatörü olarak sorumluluk üstlendi.

    2017 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı olarak atanan Dostoğlu, halen bu görevini sürdürmektedir. Dostoğlu ayrıca, 2019-2021 döneminde Mimarlık Fakültesi Dekanları Konseyi (MİDEKON) Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.

    Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adaylık sürecinde 2011 yılında Alan Başkanı olarak atanan Dostoğlu, Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu başlıklı Adaylık Başvuru Dosyası ve Yönetim Planı ile Bursa’nın 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almasında önemli rol oynadı. Dostoğlu Bursa ve Cumalıkızık Alan Başkanı olarak görevine devam etmektedir.

    Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu’nun çeşitli mimari proje yarışmalarında kazandığı ödülleri ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan aldığı meslekte başarı ödülleri bulunmaktadır. Ayrıca, Haziran 2010’da Darmstadt Belediyesi Meclisi’nin kararıyla Bursa ve Darmstadt arasındaki ilişkilerin güçlenmesine yaptığı katkılar nedeniyle Dostluk Madalyası’na layık görülmüştür.

    Araştırma Alanları Mimari Tasarım, Çevre ve Davranış Çalışmaları, Tarihi Çevre Analizi, Mimarlık Eğitimi, Kadın ve Mimarlık Çalışmaları olarak özetlenebilir.

 

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 24/10/22