Zafer Plaza

Bursa'nın Yapıları

Bursa'nın Mimarisi

 
     1996 yılında yapımına başlanan ve 1999 tarihinde açılan Zafer Plaza, Şehreküstü semtinde bulunmaktadır. Mimar Faruk Eşim tarafından tasarlanan yapının mağazalarının birçoğu yer altında bulunmaktadır. Yapının dışarıdan görünen cam piramit yapısı ve iki yapı kütlesi farklı kotlarda bulunmaktadır. Üç kütleden de yapıya giriş sağlanmaktadır. Dış mekandan bakıldığında birbirinden bağımsız gibi  görünmekte olan yapı bloklarının arasında meydan kullanımı mevcuttur. Üç blok yer altında birbirlerine bağlanmaktadır.
                    
                                        Yapım aşaması (1996)

    Alt meydan olarak düzenlenen bölgeye tescilli bir yapı olan Hoca İlyas Okulu denk gelmektedir. Hoca İlyas Okulu’nun algılanabilirliği adına önünün bir meydan olarak düzenlenmiş olması yapının olumlu özelliklerindendir. Bu sayede Atatürk Caddesi'nden bakıldığında, okulun görülebilmesine olanak sağlanmıştır. Fakat bu hassasiyet maalesef Pirinç Han için gösterilmemiştir. Üçlü yapı bloğunun Pirinç Han tarafında bulunan kütlesi (Boyner), tarihi yapının önünü kapatmakta ve Cumhuriyet Caddesi’nin önünü tıkamaktadır. 

                                                                                                      
Fotoğraf: Erkan Uz
    Zafer Plaza’da yapı malzemesi olarak incelemek gerekirse, dışarıdan bakıldığında üç ayrı yapı bloğu gibi görünen binaların ikisinde benzer yapı malzemelerinin kullanımı mevcutken, iki yapının ortasında yer alan piramitte cam kullanımı görülmektedir. Piramitte kullanılan cam ile iç mekana doğal ışık alımı sağlanmaktadır. Zafer Plaza’nın Lourve piramidine benzerlik taşıyan yapısı, geleneksel mimari dokunun yoğun olduğu alan ile tezatlık taşımaktadır. Yapının diğer iki bloğunda ise dış cephesi sıva-boya ve birer sıra tuğla kaplama olarak inşa edilmiştir. Birer sıra tuğla kullanımı yapı çevresinde bulunan geleneksel mimariye atıfta bulunur niteliktedir.

Kaynak: Gelenekselden Moderne Sürdürülebilir Mimari Mekan Üretimi- Bursa Örneği, Büşra Canbakış, Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi, 2021, s. 109-112)

     

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 04/03/25