Bursa Marka Kent Olabilir Mi ? -2

Bursa ve Kentleşme

Bursa Marka Kent Olabilir Mi? -1

                           
        
Binay Kazan'ın Yeni Dönem gazetesinde 28.7.2010'da yayımlanan yazısıdır.

   Yaşadığımız bu şehir, MARKA KENT olabilir mi ? Bu konuda son dönemlerde bir sürü yorum. Araştırma ve makale okudum. Gazetemiz yazarı ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ertürk’ün de konu ile yakından ilgisi olduğunu biliyorum. Sevgili Hocam Ertürk’ün YENİ DÖNEM Gazetesindeki köşesinde “Bursa marka kent olabilir mi?” başlıklı bir yazısı da yayınlanmıştı. Hoca bu yazıda marka kent kriterlerine dayanarak, konunun tartışılması gerektiğine dikkat çekmişti.
    Benim de bu önemli konuda 9 Haziran 2010 tarihinde yayınlanan “Bursa asla marka kent olamaz” başlıklı bir yazım vardı. Bu arada kentimizdeki birçok etkili ve yetkili ile bazı siyasetçilerinde de, Bursa’ya marka kent yakıştırması yaptığının tanığıyız. Yani Bursa’yı marka kent görenler de var, göremeyenlerde! Olabileceğini düşünenler de! Yani; Bursa’nın marka kent olasılığı, ciddi olarak tartışılabilecek bir konu…
    Ve bu konuda önemli bir gelişme var. Kentimizin aktif sivil toplum kuruluşlarından SİVİLAY, konuyu bir tartışma platformu haline getirmek için çalışmalara başladı. Bünyesinde; eski Belediye Başkanları, bilim adamları, ekonomistler ve işadamları, sanayiciler, gazeteci ve yazarlar ile Bursa’nın aydın insanları olan SİVİLAY, yaşadığımız şehrin marka kent olabilirliği konusunu tartışmaya açıyor.

  SİVİLAY’IN BEYİN FIRTINASI
  SİVİLAY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan, Marka Kent: Bursa hedefine giden yolda bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Konuya Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanlarından ve SİVİLAY üyesi Erdem Saker’de bir katkı koyarak: “Bir beyin fırtınası yaparak, marka kent Bursa ve yaşam kalitesi yükselmiş Bursa hedeflerine giden, en küçüğünden başlayarak gerçek dönüşüm adımlarının resmini çizelim. Uygulamacılara, kentimizi yönetenlere, esnafa ve halka anlatalım. Diğer STK’larla beraber kol kola girerek, kentin yaşam tarzının fiilen değişiminde aktif rol alalım. SİVİLAY’ın kuruluş hedeflerine doğru yola çıkalım.”dedi ve konunun çıtasını biraz daha yükseltti.
Yani SİVİLAY, bir Bursa gerçeğini masaya yatırmaya çalışıyor. Konu: ciddi ve tartışılabilir ayrıntılar içeriyor.
    Bir yanda tarihi, turistik, doğa, tarım ve sanayi kenti özellikleri ile Bursa kenti var. Ama öte yanda da; kentin tanınması için bugüne dek ciddi anlamda hiçbir çaba harcanmadığı gerçeği gibi kocaman bir ayrıntı duruyor. Bu güzel kentin bugüne dek nasıl tanıtılamadığı, bir turizm kenti haline dönüştürülemediği, bırakın marka kent olmayı kişi başına düşen yeşil alan miktarı ile bile yeşil Bursa özelliğini kaybettiğini nasıl görmezden gelebiliriz ki ?

   KENTLERİN YAŞAM KALİTESİ….!
  
Bursa’da; kentin tek üniversitesi ile otogarına raylı sistemle ulaşmanın mümkün olmadığı gerçeğinden nasıl kaçabiliriz ki ?... Gece yarısından sonra Bursa Şehirlerarası otobüs terminaline gelen birinin, evine ulaşmak için otobüs bilet parasının 2-3 katı taksi parası ödemek zorunda kaldığını kimlere söyleyebiliriz ki ?
    Kent içindeki yollarda güvenlik şeritlerinin olmadığını,kocaman kentte sadece 5-7 kilometre arasında bisiklet yolu bulunduğunu söylemek ağırımıza gitmez mi ?
    Marka kent kriterleri içinde yer alan en önemli ayrıntı: yaşam kalitesi olarak dikkat çekiyor. İngiliz yaşam dergisi Monocle; geçtiğimiz günlerde dünyanın yaşanabilir 25 kentini tespit etti. Bu kentler arasında hiç bir Türk şehri yok. Toplu taşımadan güvenliğe, çevre şartlarından sosyal ve kültürel dokuya kadar birçok kıstasın değerlendirildiği yaşanabilir kent değerlendirme platformu, aynı zamanda marka kent yolculuğuna çıkan kentler için bir başlangıç noktası kabul ediliyor.
   Evet… SİVİLAY kentte bir tartışma başlatıyor. Bursa;bir marka kent olabilir mi? Cevabını zamanla öğreneceğiz. Hem de bilimsel yön ve yöntemleri ile… Kentin eksikleri ve fazlalıkları ile belki de…