Mehmet Beceren

Bursa Dağcılık Kulübü

Cennet Uludağ

Bursa'ya Hizmet Edenler

 


    Mehmet Beceren, Batı Trakya’daki Gümülcine'den ailesi ile birlikte 1930 yıllarında Bursa’ya göç ettikten sonra, 1938 yılına kadar babası ile birlikte un, kepek ve yem satıp, aynı zamanda Merinos Yünlü Dokuma Fabrikasında gece vardiyasında işçi olarak çalıştı. Tatil günlerinde ise arkadaşları ile Uludağ yürüyüşlerine katılırdı. Uludağ ve çevresine duyduğu sevgiden dolayı, orada kalabilmek için Büyük Otel’de boş zamanlarında bulaşıkçılık yapardı. Kayak Evinde ve Kirazlı Otel’de çeşitli görevlerde bulunduktan sonra, askerlik dönüşü Kayak Evinde İdari Müdür olarak işe başladı.
            
                  Mehmet- Fatma - Halik Beceren (1954 ya da 1955)

    1946 yılında eşi Fatma Beceren ile, Uludağ’ın ilk özel sektör işletmecisi olan kantini açtı. Daha sonra Bursa- Uludağ arasında otobüs çalıştırmaya, insanları Uludağ’a taşımaya başladı. 1947'de çadırlı kamp ve lokanta işletmeciliğine başladı. Ardından Kayak Evi'ni kiralayarak otel sektörüne adım attı. İlk yıllar müşterilerine sadece yaz aylarında hizmet veren Beceren çifti, 1957'de 25 odalı, lokantası 200 kişi kapasiteli tesisleri “Odun Palas” ve “Küçük Otel” ile kış aylarında da hizmet vermeye başladı. Bugünkü Beceren Cafe 1965, Beceren Otel ise 1970 yılında tamamlanarak hizmete girdi.
           
                                   Beceren Otel - 1970'ler


    Aydın Ataberk'den dinleyelim: "Dağcılık Kulübünün 1942 yılından itibaren başlattığı günübirlik Uludağ turlarını cazip hale getiren isim, İhsan Celal Antel'in kayakla tanıştırdığı Mehmet Beceren'di. Mehmet Beceren, bir süre sonra Uludağ'da bir ilke imza atarak günübirlik yemekli turlar düzenlemeye başlıyordu. Hafta sonları, sabah erkenden evinde yapıp, Setbaşı fırınında pişirttiği börekleri yanına alıp yürüyüşçülerle birlikte Dağcılık Kulübünün önünden kalkan otobüse biniyor, otel bölgesinde kafileden ayrılıp Softaboğan şelalesine gidiyor, semaverde demlediği çay ve böreklerle grubu bekliyordu".
        

    
    Kaynak: http://anilarayolculuk.blogspot.com.tr/2011/10/uludag-1925.html

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 16/10/22