Bursa ve Kentleşme






 

 

Usta yazar Orhan Pamuk 7 Şubatta kentimizi ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında Nilüfer Belediyesi Şiir Kütüphanesi'ni gezdi, hayranlığını belirtti. Kendisiyle yapılan söyleşide kentimiz hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

 

 

Soru: Son kitabınızda Mevlüt karakteri üzerinden Türkiye’deki 42 yıllık değişimi anlatıyorsunuz. Söyleşilerinizde modernleşmenin ülkelerin, şehirlerin kimliğini alırken, içindekileri kişiliksiz bıraktığından bahsediyorsunuz. Bursa’yı bu anlamda nasıl tanımlarsınız, kimliğini koruyabildi mi sizce?

Cevap: Toplumun zenginleşmesi; sanayileşme, refah bunlar da güzel şeyler. Ama bunların yanında çevrenin, tarihin, bizim kimliğimizi belirleyen eski binaların, hatıralarımız olan pek çok güzel köşenin de yok edildiğini görüyoruz. Zenginleşmenin ve refahın bedeli eskinin yıkılması olmamalı. Bütün dünyada insanoğlu eskiye saygı duymayı biraz öğrendi. Ben Bursa’nın merkezinde o yüksek binaları görünce kalbim kırıldı doğrusu. Bu kadar büyük bir siluet şiirsel görüntüyü bozmuş. Yüksek bina olmasın demiyorum ama bir şehrin kimliğini ezecek şekilde yüksek binalar olmamalı. Bir yere kadar betonlaşmadan kaçınılmıyor ama bütün dünya bunu güzel bir şekilde, kalp kırmadan, kimliği zedelemeden yapmayı öğreniyor. Bundan sonra umarım Bursa merkezinde o kadar yüksek bina yapılmaz.