Ekrem Hayri Peker (1954- )

Bursa'nın Kültür İnsanları

Bursa'ya Hizmet Edenler

   


                          
Araştırmacı yazar.

               

    Mustafakemalpaşa’da doğdu. Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdi. Evli iki çocukludur.
    30 yıldır tekstil sektöründe çalıştı. Dört yıl Özbekistan’da bulundu. Gözlemlerini ve Anadolu’yla bağlarını kitaplaştırdı.
    Tekstil Teknik Dergisi, Konfeksiyon Teknik, Kimya Dergisi ve İran’da yayınlanan Nassaji Emrouz dergilerinin yazı kurullarındadır. Nano kimyasalların tekstil materyallerine uygulamalar konusunda üniversitelerde konferanslar verdi. İngiltere ve Pakistan’daki üniversitelerin düzenlendiği sempozyumlara çağrıldı. Gönderdiği bildiriler kabul edildi.
    Ev Tekstili, Kauçuk Dergisi, Örme Dünyası, Türk-Chem dergilerinde ve Bursa’da Meydan, Kent ve Yeni Marmara Gazetesi, Pusula, Bursa’da Yaşam, Bursa Defteri, Şehrengiz, Bursa Araştırmaları Vakfı dergisi, Çini, Güney Bursa, Patikalar, Bursa Günlüğü, Yenişehir Gazetesi, Turan, PERSPEKTİF, HOSAB Dergilerinde ve TUGİK-TOSYÖV-ALTIN MİRAS gibi kuruluşların sitelerinde çeşitli makaleleri yayınlanmıştır. Bursa Söz, Bursa Lıfe, Sonhaber16, Parlamento haber, Çanakkalelin Sesi ve yazar portal.com sitelerinde çok sayıda yazısı yayınlanmıştır.
    www.belgeseltarih.com ve tekstil sektörüne yönelik www.teksarge.com sitelerinin kurucularındandır.
    Mesleki bilgilerini kitaplaştırdı. Tekstilcinin El Kitabı (2011), Tekstil el Kitabı (2013), Tekstile Giriş (2015), Tekstilciler İçin Baskı el Kitabı (2017) ve Örme El Kitabı (2019) adlarında beş kitap yazdı.
    İflah olmaz bir tarih okuru. Okuduklarını mühendis gözüyle incelediklerini yazıya dökmeye başladı. Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kuşçubaşı Hacı Sami Bey (2012-2017), Özbek Mektupları (2013), Anadolu’dan Kafkasya’ya Zekeriya Efendi (2015, İnegöl’de Nostaljik Bir Gezinti (2017) ve Yeşim Taşı Ön Türk Tarihinden ve Türk Tarihinden Kesitler (2017), Yeni Bir Cihan İmparatorluğu Kurma Mücadelesi TEŞKİLAT-I MAHSUSA (2020) Emirsultan-Heykel Arasında Nostaljik Bir Gezinti, Altıparmak-Muradiye-Çekirge Arasında Nostaljik Bir Gezinti (2020), Çerkes Sürgünü, Keşiş Dağındaki Zeus Bursa’da Sinema, Anadolu’dan Semerkant’a Semerkant’tan Anadolu’ya, Taşların Yolculuğu (2021), 1950-1960’lı Yıllarda Bursa’da Kültürel ve Sosyal Değişim, 1930-1960 Yılları Arasında Bursa’da Eğlence ve Yerel Basının Gözünden Bursa’da Sinema ve Magazin (2022) kitapları yayımlandı.

     

    

      Ayrıca Tekstile Giriş, Zeus’un İzinde, Özbek Mektupları, Kendi İşletme Dilini Yaratmak, Yeşim Taşı Tarih Türklerle Başlar ve Bursa Sinemaları adında altı kitabı dijital kitabı yayımlanmıştır.

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 15/11/23