BAKUS ŞARAPÇILIK

Mutlu-Nilüfer Şarapçılık

Bursa'da Şarap Kültürü

Bursa'da Sosyal Hayat

 

 

 

 

   

      Melih Karaer 3 yıl dünyayı gezdi, sonra tarihi Trilye, yani Bursa’nın Zeytinbağı kasabasında şarapçılığa başladı. Eski bir Rum şaraphanesini yeniden canlandırdı. 4 yıldır Bakus etiketiyle yılda 50 bin şişe butik şarap üretiyor. Şarapları Türkiye’nin yanı sıra Hollanda ve Avusturya’da satılıyor.   Melih Karaer (54) İTÜ Kimya Metalurji Fakültesi mezunu bir mühendis. Libya, İspanya ve Almanya’da uzun yıllar mühendislik yaptı, Sönmez Holding’de dış ticaret müdürlüğü görevini üstlendi, ardından kendi şirketini kurup 12 yıl ithalat, ihracatla uğraştı.

      47 yaşına geldiğinde radikal bir karar aldı. "Her şey para değil. Biraz da hayatı yaşamak lazım" dedi. Onun için hayattan zevk almanın yolu, dünyayı gezmek, güzel şaraplar tatmaktı. Firmayı yöneticilerine teslim edip yollara düştü.
  "Kendime 3 yıllık süre koydum. Dünyayı gezecek, farklı ülkelerdeki şarapları tadacaktım. California’daki Napa Vadisi’nden başladım. İtalya, İspanya, Fransa, Güney Afrika ve ardından da Avustralya’ya gittim. Şarap fabrikalarını, bağları gezdim. Büyük, küçük demeden çok sayıda şarap üreticisiyle, saatlerce konuştum. Bağbozumu zamanlarında da Türkiye’ye dönüp kendi şarabımı kendim yapmak istedim." 
                          

  İLK DENEMELERE EVDE BAŞLADIM
  İlk denemelerini evinde yaptı. Evde şarap üretimi için malzeme üreten bir Amerikan şirketiyle yazıştı, ekipman getirtti. Kendisi gibi meraklı bir arkadaşıyla 100 kilogram misket üzümü aldı.
   "Şarap çok iyi oldu ama saklamayı beceremedik. 60 şişe sirkemiz oldu. Çok bozuldum, üzüldüm ama ümidim kırılmadı. Ertesi yıl tek başıma yapmaya karar verdim. Bozcaada’dan 200 kilogram üzüm satın aldım. İkinci denemem çok başarılı oldu. Kendime güven kazandım. Zaten üç yıllık gezi ve sohbetlerin sonucunda şarap üniversitesinden mezun olmuş gibi bilgi birikimi sağlamıştım. Türkiye’de en iyi şaraplık üzümler yetiştirilmesine karşın zevkime uygun şarap bulmakta zorlanıyordum. Bu nedenle şarap üretiminin koşullarını araştırmaya başladım."

  BAKUS ŞARABI TRİLYE’DE CANLANDI
   Melih Karaer, antik Yunan’dan bu yana köklü şarapçılık geleneğine sahip olan Trilye’de, yani bugünkü adıyla Bursa’nın Zeytinbağı kasabasında 2003’te bir şaraphane kurdu. "Herkes neden bu kasabayı seçtiğimi soruyor. 2700 yıllık Zeytinbağı’nda balıkçılık, bağcılık, şarapçılık ve zeytincilik kültürü günümüze kadar gelmiş. Bölgede 50 yıl önce 19 şaraphane vardı. Yılda 2-3 milyon litre şarap üretiliyordu. Zamanla şarap kültürü yok oldu. Bu geleneğin yaşatılması için bir şeyler yapmak gerekiyordu."
   Karaer harekete geçip, Tamek Gıda’nın sahiplerinden Sipahioğlu Ailesi’nin yardımıyla bir şirket kurdu. Yunan Mitolojisi’nde toprak ve bereketin simgesi kabul edilen Doğa Tanrısı Bakus’un adını verdi firmaya. Terk edilmiş bir Rum şaraphanesini restore ederek faaliyete geçti.

   YILDA 50 BİN ŞİŞE BUTİK ŞARAP
    2004’te ilk üretimini yapan Bakus, bugün yılda 50 bin şişe şarap sunuyor piyasaya. Fransız ve İtalyan teknolojileriyle çalışan, laboratuvarı bulunan firmada bir de Fransız şarap uzmanı görev yapıyor. "Kimyasal kullanımından olabildiğince uzak duruyoruz" diyor Karaer. Bursa’daki bağlarında yetişen üzümlerin yanı sıra, Bakus, farklı illerden üzüm alıyor. Beyaz şaraplar için Tokat’tan narince, Denizli’den sultaniye, kırmızı şaraplar için Diyarbakır’dan boğazkere, merlot ve cinsalut, Trakya ve Bozcaada’dan cabernet sauvignon getirtiliyor. Şaraplar Fransa’dan getirilen meşe fıçılarda yıllandırılıyor. Firma 2 beyaz ve 5 kırmızı olmak üzere toplam 7 çeşit şarap üretiyor. Fiyatları 11-27 YTL arasında. Şaraplar Türkiye’deki birçok mağazada, yurtdışında ise Hollanda ve Avusturya’da satılıyor.

   BAKUS KRİTERİ
   Karaer zamanının büyük bölümünü Zeytinbağı kasabasındaki şaraphanesinde geçiriyor. Talebin artmasına karşın bir kural koymuş firmasına: "Yılda 100-150 bin şişeyi kesinlikle geçmeyeceğim. Butik şarap üretiyorum. Şaraphaneme asla fabrika dedirtmem!"

                                                                        Kaynak: Hürriyet Gazetesi (21.7.2006)

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 05/07/23