Havuzlupark


 Muhiddin Baha Pars (1884-1954)

Bursa'nın Simgeleşmiş Kişileri

Bursa'da Siyasi Hayat

 
                                                          

    Armutlu (Çekirge) Meydanı'ndan aşağı Acemler'e inen yolun doğusundaki arazi Pars Kardeşler'in en küçüğü olan Muhiddin Baha Pars'a aitti. Muhiddin Bey 1935'de burada düzenleme yaptırarak Havuzlupark adıyla halkın kullanımına açtı. Muhiddin Bey bir mektubunda şöyle yazmıştır:

 

    

 

     "Dedelerimin ve babamın tuttuğu yolu takip ederek, ben de Bursa 'ya ve gençliğe şehrimizin güzel, sıhhı bir yeri olan Havuzlupark'ı, beni andıracak bir hatıra ve yadigâr olarak bırakmak istedim. Masrafını bile çıkarmayan Havuzlupark'ı bu aşk ile yaptırmasaydım, onun yerine, İstanbul'da ucuz zamanlarda yirmi apartman alabilirdim. Fakat benim için bu hizmet, o servetten daha çok ve pek çok kıymetlidir."  

 

       

 

    Önceleri burada küçük bir yüzme havuzu vardı, sonradan bu havuz büyütüldü. Ayrıca sandal gezileri için bir başka havuz daha vardı. Çok sayıda ağacın olduğu alanı halk mesire yeri olarak da kullanıyordu. Sinan Bubik'in tesisle ilgili şunları söyler: Muhittin Baha Bey’in Havuzlupark’ı yalnız Bursa’nın değil, ülkenin tek tesisi idi o zamanlar. Bir büyük, bir küçük, bir derin atlama havuzunun yanını sıra sıra soyunma kabinleri kaplar, karşı yönde kat kat teraslarla yükselen büyük arazide çay bahçesinin demir, yuvarlak masa ve sandalyelerinde oturacak yer bulunmazdı. İkindi vaktinden sonra Çekirgeliler ve fayton ve otobüsle Bursa’dan gelenler yanlarında getirdikleri yiyecek çıkılarını açar, yalnız çay bahçesini değil ulu ağaçların gölgelediği yapay gölün kenarındaki alana da yayılırlardı. Gölde sandallar dolaşır, yandaki hayvanat bahçesinin tavşanları ile oynaşılır, semt delikanlıları yabancı kızlardan iş çıkarırdı. Akşamları çay bahçesinin sahnesinde ünlü sanatçılar program yapardı. Meydandan Acemler tren istasyonuna kadar olan yolda tek bina Muhittin Baha Bey’in Pembe Köşk’ü ve aşağılardaki un değirmeniydi". 1998'den beri Havuzlupark'ı Bursa Büyükşehir Belediyesi işletiyor.

 

            

       Havuzlupark'ın üst kısmında bulunan Pembe Köşk, 1930'larda Pars Ailesine aitti

 

YIL 1945  

        CHP içinde bazı gruplaşmalar başlamıştı. Bursa milletvekili Muhiddin Baha Pars, parti içinde muhalif görüşleriyle öne çıkan Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan ile sıkça görüşüyordu(1). Bu yüzden parti içinde Muhiddin Beyin aleyhine bir hava esmeye başladı. Nitekim onun işlettiği Çekirge’deki Havuzlu Park, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık şartları gerekçe gösterilerek kapatıldı. Muhiddin Bey ve Tekirdağ milletvekili Rahmi Apak kapatılma gerekçesini öğrenmek için bakana soru önergesi verdiler. Sağlık bakanı 1940’te işletmeye açılan Havuzlu Park’ta o zamana dek dört çocuğun havuzdaki pislik yüzünden boğulduğunu, ölümler sonrası başlatılan soruşturmaların siyasi müdahaleler yüzünden sonuçlandırılamadığını, tesisin bu yüzden kapatıldığını ifade etti.

 

 

       Bu cevabın ardından Muhiddin Bey, sağlık bakanı Sadi Konuk’un birkaç yıldır kendisine yönelik husumeti olduğunu ifade etti. Kapatma kararını ise şahsına duyulan kin ve garezin sonucu olan bir tertip olarak niteledi. Bakanın bu karar ile Bursalıları hor gördüğünü de sözlerine ekledi.

--------------------

(1) Adı anılan kişiler bir yıl sonra 1946’de Demokrat Parti’nin kurucuları oldular.

 

Kaynak:

Bursa Yerelinde CHP, Fevzi Çakmak, Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi Yayınları, 2014, s. 110

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 17/10/22