İnönü Çiftinin Balayı

Çekirge Hamamları

İsmet İnönü Bursa'da

Bursa'da Siyaset

 

 

 

   
                                                                              Namık Göz

      İsmet İnönü'nün, eşi Mevhibe Hanım ile evlendikten sonra Bursa'da ertelenmiş balayını yaptıkları pek bilinmez. Geçtiğimiz günlerde İnönü çiftinin Bursa'da Hüsnügüzel Otel'de balayı yaptıkları bilgisine ulaşınca araştırma yapmaya başladım. Önce, o bölgenin yakın tarihini çok iyi bilen Çekirge Mahallesi eski Muhtarı Mehmet Taşkeser'e sordum. Duymuş ama ayrıntıları hakkında bilgi sahibi değildi. En güvenilir adres olarak İnönü Vakfı'na başvurdum ve yanıt çok kısa sürede geldi. Bilgi doğruydu. İsmet ve Mevhibe İnönü çifti, 1917 yılının temmuz ayında 15 gün ertelenmiş balayını Bursa'da Hüsnügüzel Oteli'nde geçirmişler.
    Ertelenmiş denilmesinin nedeni ise yine o yılların şartlarından kaynaklanan bir durum.
Miralay İsmet Bey, ancak kapı aralığından görebildiği komşusunun kızı Mevhibe Hanım ile 13 Nisan 1916'da evlenir. Ancak Miralay İsmet Bey, evlendikten 21 gün sonra Diyarbakır'a gönderilir. Bir yıl sonra İstanbul'a dönünce ertelenmiş balayı için adres Bursa olur.
    Evliliğinin ilk yılları savaşlar içinde geçen İsmet İnönü'nün eşine olan bağlılığı ve bunu ifade ettiği romantik satırlar, yıllar sonra mektuplarıyla ortaya çıkar. 57 yıl birlikte yaşayan İsmet İnönü ve Mevhibe İnönü'nün ilişkisi her zaman örnek olur. Bursa'daki 15 günlük ertelenmiş balayı ise hiç unutulmaz.
                      

     ÖZEL VAGONLA MUDANYA'DAN BURSA'YA
    İnönü çiftinin ertelenmiş balayı günleri Mevhibe Hanım'ın hatıralarını kitaplaştıran torunu Gülsün Bilgehan'ın 'Mevhibe' adlı kitabının 51'inci sayfasında detaylı şekilde anlatılır. İsterseniz bundan sonrasını kitaptaki bölümden devam edelim:
    'İsmet Bey'in bu seferki gelişi genç karı-koca için balayı yerine geçti. Mevsim yazdı. Her taraf sanki onların şerefine güllük gülistanlık olmuştu. Miralay İsmet Bey, eşini Bursa'ya götürmek istedi. Mevhibe ilk defa olarak İstanbul'dan ayrılacaktı.
    Yanlarına görümcesi Seniha, kocası ve iki çocukları Hatice ve Hüsamettin'i de alarak yola çıktılar. Güzel bir temmuz günü vapurla Mudanya'ya geçtiler. Mevhibe, özlem dolu günlerin sıkıntısını hemen unutmuş, kendini dünyanın en mutlu kadını olarak görmeye başlamıştı bile. İskeleye çıkınca doğru tren istasyonuna gittiler. Çok kalabalık vardı. Garda yerlerini ararlarken İsmet Bey'in bir arkadaşına rastladılar. Adam kulağına doğru eğilerek 'Trende önemli bir kişi varmış, ona özel vagon takmışlar. Kim olduğunu biliyor musun' diye sordu. Genç Miralay gülümsememek için kendini zor tuttu. Tabii biliyordu... Bu seçkin yolcu kendisiydi. Harbiye Nezareti, sevilen kumandanına bir sürpriz yapmıştı.
    Trenin yanları açıktı. Yemyeşil Bursa ovasında ilerlerken şeftali kokuları içlerine siniyordu. Genç kadın adeta bulutların üzerinde uçar gibiydi. İsmet Bey bir taraftan karısının kolunu tutarak ona gözlerinin önündeki bu bahçelerle Suriye çöllerini kıyas ediyordu.
    Burada ailece Hüsnügüzel Oteli'ne yerleştiler. Hamamlara yakındı. Odaların manzarası çok güzeldi. Bursa'nın ünlü kaplıcalarında yıkanmak meyvelerinden yemek, tarihi camilerini ziyaret etmek genç karı-kocaya büyük bir zevk veriyordu.

    ON BEŞ GÜNLÜK TATİL BİR ASIR GİBİ GELMİŞ
    Bu yolculuğu ikisi de unutamadılar. Yıllar sonra İsmet Paşa, 'Hayatımda bu kadar tamir edici bir kısa istirahat fırsatını hatırlamıyorum. Bayan İnönü ile beraber bir asır dinlenme ve eğlenme imkanı bulmuş gibi gezdik' diye anlatacaktı.
    On beş gün çabuk geçti. Bir akşam otele döndüklerinde kendilerini karargahtan gelen bir telgraf bekliyordu. Miralay İsmet göreve çağrılıyordu. Genç çift akılları Bursa'da kalarak Süleymaniye'ye döndüler.'

                     

    HÜSNÜGÜZEL OTELİ'NİN TARİHÇESİ
    Uludağ Yolu Kanal Sokak'ta bulunan Hüsnügüzel Kaplıcasının yapım tarihi ile ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte 1511-1582 yılları arasındaki kadı sicillerinde, günümüzde kullanılan Hüsnügüzel Kaplıcası yakınlarında Akçe Hamam adlı bir yapıdan bahsedilir. Tarihçilere göre Akçe Hamam, daha sonra Hüsnügüzel olarak adlandırılır.
    Çekirge Kaplıcası ve Servinaz Kaplıcası ile aynı yapı adasında yer alan Hüsnügüzel Kaplıcası Bursa manzarasına hakim tarihi çınarlar içinde yer alıyor. Kaplıcanın yanında bir zamanlar otel olan bölümünde ise 40'a yakın yatak bulunduğu biliniyor.
     Kaplıcada dikdörtgen planlı bir soğukluk, sekizgen bir sıcaklık ile buraya bağlı bir yıkanma hücresi yer alıyor. Kaplıcanın suyu ise Zeyni Nine kaynağından geliyor. Çelikli sular grubundaki termal su kaynaktan çıktığı noktada 46 derecelik ısıya sahiptir.

Kaynak: https://www.bursahakimiyet.com.tr/yazarlar/namik-goz-76/inonu-ciftinin-bursa-daki-bilinmeyen-balayi-gunleri-16213.html

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 23/10/22