Siz Osmanlı’nın Sadece
                            Sarayı’na mı talipsiniz?


Bursa ve Kentleşme








 

                                                                    Yüksel Baysal  

Yıl 2002… Stadyum Caddesi üzerindeki Kırcı Otel’in havuzuna gidip geliyoruz. Yedinci katta sauna, küçük bir havuz ve de spor salonu var. Spora gittiğimiz bir gün baktık, üst kattan gürültüler geliyor!  Sorduk, bu ne iş diye?  Meğer Kırcı, göğe doğru inşaata başlamış, gökleri fethetme niyetinde… Bilindiği gibi Kırcı Otel bir yamaç üzerine kurulu… Yedinci kat, yukarıda Muradiye Külliyesi’ne giden yola denk geliyor. Toprağı ileri doğru delerek, yedi kat üzerine yanılmıyorsam 4 kat daha  çıkıyorlar. Bursa’nın egemenlerinin aforoz etmesi nedeniyle o sırada gazetecilik yapamadığım için konuyu gündeme taşıyamamıştım. Duyduğuma göre o dönemde (Ramazan Altunöz başkan) Yıldırım Belediyesi Zabıta Müdürü şikâyet ediyor ama bir sonuç alamıyor.
    Çünkü, karşıda Bursa’nın etkili sanayicilerinden Kırcı Ailesi var. Fakir düz ovada yolunu şaşırırken, zengin aracını dağdan aşırıyor! İş yürüdü gitti, bitti; otelin yeni kaçak katları kullanılmaya devam ediliyor.
    Tarih, 15 Mart 2012…  Kırcı Otel’i işleten şirket, konut alanı olarak görülen dört parselin ticari alana dönüştürülmesi için bir dilekçe ile Osmangazi Belediyesi’ne başvuruyor. Kırcı Otel, dört ayrı parselin Kentsel sit alanından da çıkarılmasını talep ediyor. Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Müdürlüğü, bütünsel yapıyla uyuşmadığı gerekçesiyle, dönüşüme ‘olmaz’ diyor. Konu Belediye Meclisi İmar Komisyonu’nda da oy birliğiyle reddediliyor. Talep en son Belediye Meclisi’ne geliyor. 6 Haziran 2012 tarihinde Osmangazi Belediye Meclisi de oy birliğiyle talebi kabul etmiyor. AK Partililer de hayır oyu veriyor.
     Tarih 9 Temmuz 2014… Konu kapanıyor gibi görünüyor. Ancak birileri alttan alta çalışmaya devam ediyor. Çünkü Kırcı Ailesi güçlü… Osmangazi Belediye Meclisi olağan toplantısı yapılıyor. İşler konuşulduktan sonra birkaç dosya geriye bırakılıyor. Ama bazılarının acelesi var, ertesi gün yani 10 Temmuz’da Meclis yeniden toplantıya çağrılıyor. Dosyalar bittikten sonra önergeler görüşülüyor. Fatih Ören ile Abdurrahman Mansur imzalı 9 Temmuz tarihli bir önerge gündeme alınıyor. İmar Komisyonu apar topar toplanıyor, CHP’li Recep Çohan ile daha önceki dönemlerde kararın reddedilmesini sağlayanlardan biri olan AK Partili Aylin Uyar’ın imzası olmadan konu Meclis’e getiriliyor.  Bu kez elleri daha güçlü, çünkü artık onlar Şehreküstü’deki binalarında AK Parti İl Başkanlığı’na ev sahipliği yapıyorlar.Tam bu noktada sormak istiyorum, Kırcı Ailesi AK Parti İl Başkanlığı’ndan kaç lira kira alıyor acaba?  Başkan Mustafa Dündar’ın Meclis’te olmadığı oturumu Hasan Hüseyin Erdönmez yönetiyor. Osmangazi Belediye Meclisi üyesi MHP’li Cemil Aydın söz alıyor, durumu anlatıyor:
“AK Parti grubunun bile haberi olmadan bir şeyler kotarmaya çalışıyorlar. Bu  konu oybirliğiyle reddedilmişken, konuyu Meclis’e kim ve ne amaçla getirdi? Kim talimat verdi? Bu sadece bize değil AK Parti grubuna da saygısızlık anlamına geliyor.”
   Bu konuşmaya rağmen AK Parti Grubu’nun oyuyla önerge kabul ediliyor ve dosya  yeniden Koruma Kurulu’na gidiyor.  Koruma Kurulu bir kez daha “hayır” yanıtı veriyor. Ancak, Koruma Kurulu’nun kararları bir türlü Belediye Meclisi’nde gündeme getirilip dosya tamamen kapatılmıyor.  Çünkü Kırcı Ailesi ve onları koruyanların pes etmeye hiç niyetleri yok! Koruma Kurulu’nun verdiği iki kararı düzeltmesini talep ediyorlar ve bekliyorlar!  Bakalım Kurul, baskılara boyun eğmeyip, direnecek mi, yoksa tükürdüğünü yalayacak mı?
    Eğer, Muradiye gibi tarihin nabzının attığı, Osmanlı’nın bıraktığı bu en önemli  mirasın merkezine 30 metre mesafede kaçak bina yasallaşırsa, bizim de AK Partili dostlara, “Siz Osmanlı’nın sadece saray ruhunu mu canlandırmak istiyorsunuz? Neden tarihsel mirasına yeterince sahip çıkmıyorsunuz?” diye sorma hakkımız doğacak!

Yazarın Yeni Dönem gazetesindeki yazısından bir bölümdür (24.6.2015)
 - - - - - - - - - - - - -- - - - - -

     Kiranızı Verelim, Mahallemize Dokunmayın!

                                                  Yüksel BAYSAL  (Yeni Dönem gazetesi, 25.6.2015)
 
    Bursa Koruma Kurulu, tükürdüğünü yaladı. Yani daha önce Kırcı Otel’in kaçak katlarının yasallaştırılmasına “hayır” diyen Koruma Kurulu, itiraz üzerine, kararını yumuşatarak, Osmangazi Belediyesi’ndeki  AK Partili üyelerinin elini rahatlattı. Osmangazi Belediyesi’nin çalışkan, üretken, deneyimli Meclis Üyesi Cemil Aydın,  kararla ilgili olarak şu notu gönderdi bana:
    “16.10.1014/168 sayılı karar ile Kırcı Otel plan değişikliğine uygun değildir
kararını veren ve bu kararı 21.10.2014 tarihinde Osmangazi Belediyesi’ne tebliğ
eden Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, mal sahibinin
18.11.2014 tarihli başvurusu sonucunda 27.05.2015/202 tarihli kararı ile görüş
değiştirerek plan değişikliğinin önünü tamamen açmıştır. Soru işaretleri ile
dolu bu süreci yakından takip etmeye devam ederek, Koruma Kurulu’nun bu
çelişkiyi kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz.”
    Cemil Aydın kibarlığından soru işareti diyor, bence durum çok açık… AK Parti, ev sahibi Kırcı’ya, Muradiye üzerinden bedelini ödüyor! Koruma Kurulu derhal adını değiştirsin, Korumama veya Ranta İzin Verme Kurulu
yapsın! Konuyu yakından takip edenlerden biri de Kimya Mühendisleri Odası eski Başkanı, CHP’li Belediye Meclis Üyesi Ayşe Orakçı… Diyor ki, “Biz Muradiye halkı olarak aramızda para toplayıp, AK Parti’nin kirasını vermeye hazırız, yeter ki bizim mahallemize kıymasınlar!”
    Doğrusu Koruma Kurulu öyle bir karar alıyor ki, Kırcı’ya verdikleri rantın izah
edilebilir yanı olması ve o adanın tümünün “Ticari alana” çevrilmesi için
Osmangazi ve Büyükşehir belediyelerine “izin” veriyor. Aynı kurulun verdiği iki kararı bilginize sunayım da Koruma Kurulu’nun içine düştüğü çelişkiye siz karar verin. Bu arada sevgili okuyucular, bu kararı veren Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun üyelerinin isimlerini yazayım ki, Muradiye Külliyesi’nin yanında kaçak binayı yasallaştıran kişilerin kim olduğu kayıt altına alınmış olsun!

Kurul Başkanı Mimar Halil Nur ÇAPA
Kurul Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat TAŞ
Kurul Üyesi Doç. Dr. Rüstem ASLAN
Kurul Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Nuri KILAVUZ
Kurul Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazire DİKER
Kurul Üyesi Mimar Işıl Zeliha GENÇOĞLU
Kurul Üyesi Kazım KARABULUT