UÇURTMANIN KUYRUĞU

 



Bursa'da Tiyatro

Bursa'da Tiyatro Tarihi





                                                                     UĞUR OZAN ÖZEN  

       Bursa Devlet Tiyatrosu 8 Ekim’den itibaren Feraizcizade Mehmet Şakir Oda Tiyatrosu’nda Savaş Dinçel’in yazdığı Uçurtmanın Kuyruğu oyununu sahnelemeye başladı. 6 Ekim’de yapılan seyircili provayı seyrettim. Gördüklerimi, aklıma takılanları tiyatro seyircisi bilgisi ve görgüsüyle anlatmak istiyorum.
    Uçurtmanın Kuyruğu’nun hayatımdaki yeri farklı. Haftada dört-beş oyun seyrettiğim, gece yurtta değil tiyatroda uyumak istediğim Ankara yıllarının hatırası. Artık ayda iki-üç oyun seyrediyorum. Birçok oyunun tekstini okuduğum zaman tiyatroda seyretme ihtiyacı duymuyorum.

                             
    Ankara Devlet Tiyatrosu 2004-2005-2006 yıllarında Küçük Tiyatro’nun yanı başındaki Oda Tiyatrosu’nda sahnelemişti. Yönetmen Hakan Çimenser’di. Mithat Erdemli ve Olcay Kavuzlu’nun oyunculuğunu hâlâ unutamıyorum. 17 yıl önce seyretmiştim. Arşivimi karıştırınca 10 Kasım ve 29 Aralık 2005’e ait iki bilet buldum.
    Uçurtmanın Kuyruğu Ankara’da gerçekçi sahnelenmişti. Böylece seyirci birbirine benzeyen iki karakterin çatışmasını daha kolay anlıyordu. Ev, Adam’ın doğduğu, büyüdüğü ve yaşamaya mecbur olduğu bir mekân. Gelen adam, Adam’a devamlı geçmişini hatırlatarak yüzleşmesini sağlıyor, babasının istediği gibi biri olamayan Adam’ın hem bugünkü halini hem de geçmişte yarım kalan anılarını hatırlatıyordu.     

                                 

    Seyirci oyuncuyla birlikte gerçekten hayale doğru gidiyordu. Bursa’da yönetmen Serap Uluyol Karanfilci başka bir yol seçmiş. Oyun gerçekten değil hayali bir mekânda başlıyor. Dekor bembeyaz bir kutu gibi. (Dekor Tasarımı: Sinan Yardımedici.) Kenarlardaki raflara kitap ve içki şişeleri konmuş. Babanın koltuğu kral koltuğu gibi düşünülmüş. Sırt kısmı kılıçlarla örülü. Dekorun oyuna ne gibi katkısı olduğunu anlamadım. Kostüm daha iyi kotarılmıştı. Gerçek ile hayal ayrımını daha iyi anlatıyordu. (Kostüm Tasarımı: Elif Çakanlı Kurtoğlu). Oyuncular Cem Arabacıoğlu (Adam), Gelen Adam (Ufuk Şener) birbiriyle uyumluydu. Düşüncem dekorun azizliğine uğradılar. Derinlikli bir dekorda, daha iyi ışık tasarımı olabilirdi. Oyuncu seçiminden sonra düğmeler yanlış iliklenmiş.