Vali Konağı

Bursa'nın Yapıları

Bursa'nın Mimarisi

Bursa ve Kentleşme

 

   

 

      Bursa Vali Konağı, 1945 yılında inşa edilmiştir. İkinci Ulusal Mimarlık anlayışı ile Emin
Onat tarafından tasarlanan yapı, geniş bir parselin içinde yer almaktadır. Bahçe içinde yer alan yarım bodrum kat ve bir üstünde bulunan kattan oluşmaktadır. Kare plana sahip (9,70 m x 9,70 m) bina iç avlulu olarak çözümlenmiştir. Avlunun içerisinde yine kare forma sahip havuzu (5,70 m x 5,70 m) bulunmaktadır. Avlu etrafında bulunan birimler valiliğin kabul alanları olma özelliği taşımaktadır. Konut mekanları ve valiliğin kabul alanları (çay salonu, oturma salonu, dinlenme salonu) veranda ve havuzlu iç avluya açılmaktadır. Binaya uzun dikdörtgen formda eklenen yapı ise özel aile konutu olarak tasarlanmıştır. Özel aile konutu olarak tasarlanan yapı ayrı giriş ve bahçeye sahiptir. Yapı cephesinde ahşap dikmeli verandalar bulunmaktadır.

                      

    Yarım bodrum kat ve üstündeki kattan oluşan yapı, arazi sınırından geri çekilmiş ve yeşil alanın içinde konumlanmıştır. Binada bulunan avlu sayesinde doğa yapının içinde de kendini göstermektedir. Avluda bulunan su öğesi, mekan kullanıcıları üzerinde rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kare plana sahip vali konağına eklenen dikdörtgen bina ise aile konutu olarak tasarlanmıştır. Aile konutunun mahremiyetinin sağlanabilmesi amacı ile ayrı bir girişi
bulunmaktadır. Yine aile konutunun da kendine özel bahçesi ve havuzu bulunmaktadır. Yapı cephesinde, kagir beden duvarlarına eklenmiş ahşap dikmeli verandalar bulunmaktadır. Taş kaplı bodrum duvarları üzeri ahşap hatıllar mevcuttur.

                 

Kaynak: Gelenekselden Moderne Sürdürülebilir Mimari Mekan Üretimi- Bursa Örneği, Büşra Canbakış, Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi, 2021, s. 93-4)

                                   

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 04/03/25