İktisadi İdari İlimler Akademisi

Bursa'da Yüksek Öğrenim

Üniversitenin Kuruluşunu Tanıklar Anlatıyor (Word belgesi)

Bursa'nın Köklü Okulları

    

Prof. Dr. Halis Ertürk’ün anıları:

 

16 Kasım 1970 pazartesi Eskişehir’den üç birey saat 08:00’de Kamil Koç otobüsüyle Bursa’ya doğru yola çıkarlar. Bursa İTİA kurulmasına bir hafta önce Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Orhan Oğuz tarafından karar verilmişti ve mekan incelemesine gidiliyordu. Akademi reisi atanmış Prof. Dr. Halil Dirimtekin, reis muavini Doç. Dr. Erhan Kotar ve asistan olmak isteyen Halis Ertürk otobüstedir. 

            

Eskişehir-Bursa yolu Bozüyük Pazaryeri, Ahı Dağı, İnegöl ve Bursa güzergahı yaklaşık üç buçuk saat süren bir güzergahtı. Bozuyük’ün Poyra köyünü geçerken Akademi reisi Dirimtekin bana talimat veriyor. ‘Akademide dönem sistemimi yoksa sene sistemimi uygulayalım? Her ikisinin de faydalarını yaz’. Ben yazmaya başlıyorum. Arada bir hocam bazı bilgileri de yazmamı istiyor . İnegöl’e geldiğimizde molada soruyor, "yazdın mı?" Cevap sene sisteminin faydalarını 24 madde ( Ben de Eskişehir’de sene sistemiyle okuduğumdan daha çok hocanın eğiliminin bu sistem olduğunu hissetmem önemliydi) beş madde de dönem sisteminin faydalarını yazdığımı söylüyorum, aferini alıp yola koyuluyoruz. Kazancı yokuşunu inerken hoca yardımcısı Kotar’a Akademi sene sistemine göre tedrisat görecek, bana da dönüp sene sistemine göre program hazırlığı yapma talimatı veriyor. 

                        

Otobüsten hal kavşağında inip bir taksi ile valilik binasına gidiyoruz Bursa valisi Enver Saatçigil bizleri kabul ediyor. Yarım saatlik müşavereden sonra bizi Setbaşı’ndaki Üniversite Kurma ve Yaşatma Derneği sekreteri avukat Abdülkadir Aytı’ya gönderiyor. Sohbet ve yemekten sonra saat 14de Altıparmak'a doğru yola çıkılıyor. Kocaman bir bina, cıvıl cıvıl çocuklar, ders arası bahçede oynuyorlar.  Bir kapısından içeri giriyoruz. Bina toz toprak içinde. 

Kapının girişinde bir oda temizlenmiş. Bir çelik dolap, bir masa ve sandalyesi var. Bina tadilat halinde. Bizi tadilatı yapan müteahhit Murat Aşık karşılıyor, binayı dolaştırıyor. Bahçede orta büyüklükte bir spor salonu. Üst kata çıkılıyor daha büyük bir spor salonu, yanında küçük bir oda. Karşısında iç içe geçilen dört adet oda. Yapılması gerekenler hoca tarafından ilgililere söyleniyor. 

 Rahmetle andığım Halil Hocam bana dönüyor, kalacak yerimin olup olmadığını soruyor. Olduğunu söylüyorum. (Afetevleri Mesken’de ağabeyim İlkadım İlkokulunda öğretmendi). Bu cevap üzerine "otur şu masanın başına, 300 ve daha yukarı puan alanların dilekçelerini almaya başla" diyor. Böylece 16 Kasım 1970, ramazanın 15.inci günü Akademinin resmen işlemleri başlatılmış oldu. Bayrama kadar dilekçe toplama. Üç gün tatil. 4 Aralıkta Adapalas otelinde kazananların listesi açıklanıyor.   

5 Aralık salı kesin kayıtlara devam. Tadilatın bitirilmesi. Sınıf ve odaların donatılması, programların belirlenmesi ve nihayet 14 Aralık 1970 öğretimin başlaması. 

Prof. Dr. Halil Dirimtekin tarafından üst katta 300 kolçaklı sandalyenin bulunduğu mekanda ilk dersin verilmesiyle bütçesi olmayan Bursa İktisadi Ve Ticari İlimler Akademisi eğitime başlıyor. Bu süre içinde yitirdiğimiz hoca ve öğrencilerimize rahmetler, hayatta olanlara esenlikler diliyorum.”

 

Kaynak: https://www.bursahakimiyet.com.tr/yazarlar/murat-kuter-28/bitia-53-yasinda-21307             

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 27/04/23