PİRİNÇ HAN

Bursa'nın Yapıları

Bursa'nın Mimarisi

 
         Han-ı Cedid-i Sani, Han-ı Cedid- i Evvel adlarıyla da bilinir. II. Bayezid tarafından 1490 yılında başlanıp, 1508 yılında bitirilmiştir. II. Bayezid’ın İstanbul’daki cami ve imaretine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır. Yapının mimarları Yakup şah bin Sultan şah ve Ali bin Abdullah’tır.
     Kaba yonu moloz taş ve aralarında üç sıra tuğla ile inşa edilmiştir. Giriş
cephesinde kesme taş ve yine üç sıra tuğla kullanılmış olup, avlu kemerleri ve ayakları kesme taştır. Kemerler, kubbeler ve tonozlar tuğladır. Binanın giriş
kapısı doğu duvarı üzerinde olup, 1. ve 2. ayaklar arasından avluya geçilmektedir. 2.96 m. genişliğindeki kapı kemersizdir. Günümüzde hanın kuzeyi çapraz olarak Cumhuriyet Caddesi ile kesilmiştir. Kare bir plana sahiptir. Alt katta 47 oda, üst katta ikisi kapı üstüne rastlayan birbirine bağlı 4 oda olmak üzere toplam 50 oda bulunmaktadır. Hanın ortasında yer aldığı bilinen mescid, günümüzde bulunmamaktadır. Develikli ve ahırlıdır. Pirinç Han’ın güney cephesine bir kapı açılmıştır.
     Pirinç Han’ın yapıldıgı tarihlerde Bursa’da pek çok Venedikli, Rus ve Frenk tacirin yer aldığı ve belgelerden anlaşıldığı üzere bunların hana çok yakın olan Şehreküstü Mahallesi’nde oturdukları bilinmektedir. Özellikle kürk ticareti bu handa yapılmıştır. 16. yüzyılın ortasından sonra ise bazı ipek bükücülerinin bu handa toplandıkları bilinmektedir. Yakın zamana kadar handa çalısmakta olan devdahlar ve ipek boyacılarının eskiden çalısmış olan ipekçilerin çocukları olduğu düşünülmektedir.
 

Kaynak: Bursa Hanlar Bölgesi Değişim ve Dönüşüm Sürecinin İncelenmesi ve Bölgenin Korunması Üzerine Bir Araştırma, Özlem Köprülü Bağbancı, Doktora tezi, 2007, s. 57.

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 14/01/24