Bursa'da Sahaflar

Uludağ Sahaf Evi

Eski Bursa'nın Kitabevleri

Bursa Kitapları

 

-Bursa’daki Kitapçıların Son Yüzyılı, Uğur Ozan Özen, Nilüfer Belediyesi Haziran 2021, 182 sayfa

 


      Bursa'da kitapçıların faaliyet gösterdiği Sönmez İş Sarayı eski günlerini mumla arıyor.


     90'lı yıllardan beri Sönmez'de faaliyet gösteren sahaflar satışların yok denecek kadar azalmasından şikayetçi. Okunmuş kitap, dergi, gazete, eski plak gibi materyalleri temin etmeninin tek adresi olan sahaflar, Sönmez İş Sarayı'ndaki meslektaşlarının teker teker dükkanlarını kapatmak zorunda kaldıklarını söylüyor.
    1999 senesinden beri sahaflık yatığını belirten Mehmet Sami Kaynar, şu anda Sönmez İş Sarayı'ndaki en eski ikinci sahaf olduğunu söylerken, "11 senedir burada sahaflık yapıyorum, benden daha eski olan sahaf arkadaş 14 yıldır burada. 20 seneyi devirmiş abilerimiz vardı, ama hepsi dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı" şeklinde konuştu.  

                     

     Eski günleri mumla aradıklarını ifade eden Kaynar, artık insanların ikinci el kitap alma ihtiyaçlarının azaldığını, internet üzerinden kitap satan yerler başta olmak üzere Milli Eğitim tarafından öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılan ders kitaplarının sahafları vurduğunu söyledi. 5-6 yıl öncesine kadar okullar açılırken öğrencilere kitap yetiştiremediklerini ifade eden Kaynar, ''Artık kitaplar öğrencilere bedava veriliyor. Eskiden aynı kitapla üç veya dört kuşak okulu bitirirdi. Şimdi bedavaya dağıtılan kitaplar sene sonunda hurdaya gidiyor'' dedi.
     Tek meselelerinin internet ve öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılan kitaplar olmadığını söyleyen Kaynar, bandrol uygulamasına geçilmesiyle birlikte sahaflara esneklik gösterilmemesinden de şikayetçi. Okunmuş ve eski baskı kitap sattıklarını hatırlatan Kaynar, "İkinci el kitapların üzerinde bile bandrol olmasını istiyorlar. Oysa sattığımız kitapların birçoğu eski baskı ve doğal olarak bandrolsüz. Ama bu yüzden mahkemede hesap vermek zorunda bırakılıyoruz'' dedi.
    Sahafların müşterilerinin özel kişiler olduğunu söyleyen Kaynar, ''Sahaftan alışveriş yapanlar diğer okurlara benzemez, kitabı satan kişiye danışır, onun fikrini alır, hatta bazen tartışır ve aramızda çok güzel bir dostluk oluşur'' dedi.
        Eski kitapları okumanın hazzının çok farklı olduğunu, okunmuş bir kitabın kokusunun dahi değişik olduğunu vurgulayan Kaynar, sahaflığı kültür ve tarihe tanıklık etmek olarak tarif ediyor. Sahaflığın yaşatılması ve canlandırılmasını isteyen Kaynar, "Belediyenin böyle bir çabası oldu, bütün sahafları Fidan Han'a taşımak istediler, ancak biz sahaflar olarak buna yanaşmadık. Çünkü Fidan Han merkezde ulaşılabilmesi kolay bir yer değil. Belediyeden bu konuda makul bir çözüm bekliyoruz" şeklinde konuştu.
                                                      Kaynak: www.bursahaberler.com - 11.7.2010

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 21/10/22