Selim Süter Evi

Sayas

Bursa'nın Mimarisi

Bursa ve Kentleşme

Bursa'nın Yapıları

                                                                
                                                             Gökhan Okumuş - Gürkan Okumuş

      1980'lere değin Bursa kent merkezi ve ulaşım ekseni olarak tarifleyebilecegimiz Çekirge -Altıparmak - Heykel - Setbaşı-  Namazgah ekseni aynı zamanda kentin yapım tecrübelerinin de bir ekseni olarak tanımlanabilir. Özellikle konut bağlamında kentin görsel ve işlevsel hafızasını da oluşturan bu eksen üzerinde dönemin özelliği olarak sayılabilecek birçok ortak nokta görmekteyiz. Çekirge bu bağlamda özellikle kişisel konut ve apartman kapsamında şehrin en yaygın yerleşimine sahiptir. Dönemin özelliklerini barındıran birçok konutu bu alanda görmek mümkündür. Uludağ eteği ve Bursa Ovası manzarası ile de mimari ve konum olarak özgün bir yapıya sahiptir. Selim Süter Evi de Çekirge'de olmasından kaynaklı çok belirgin mimari özelliklere sahip olmakla birlikte döneminin ve mimarlarının tasarım anlayışını da oldukça başarı1ı bir şekilde yansıtmaktadır. Yapıldığı haliyle hem görsel kurgu hem de iç plan ve yaşayış kurgusu olarak nitelikli modern konut kapsamı içinde değerlendirebileceğimiz yapılar arasında yer almaktadır.

                                    
    Güzel Sanatlar Akademisi mezunu ve 1937 yılında Le Corbusier'in yanında eğitim alıp çalışan yüksek mimar Halit Femir ve yine Güzel Sanatlar Akademisi mezunu olup Sedat Hakkı Eldem'in asistanlığını yapmış, TBMM inşaatında ve Henry Proust'un yanında çalışmış olan yüksek mimar Feridun Akozan'ın tasarımını ve yapımını üstlendiği yapı, dönemin özellikleri ve kentsel yapım sürekliligi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. İsmet İnönü ve Süleyman Demirel yurt içi gezilerinde birkaç kez bu konutta kalmışlardır.

    Dönüşmekte olan kenti şekillendiren bir yapı tipi olan "konut tipolojisi" diğer şehirlerde olduğu gibi Bursa'da da gelişen yapı teknolojileri , yeni malzeme kullanımları, dönemin degişen yaşam tarzı için önemli referans olmuştur. Dönemin özelliklerini yansıtması ve konut bağlamındaki karakteristik özellikleri sebebiyle Çekirge'deki konut kültürüne katkısı büyük olan yapı, Bursa şehri ve kendi alanı için dönemin sosyo kültürel yaşamını, mimari özelliklerini, akımların etkisini, malzeme kullanımını, mimarların yapı ve tasarıma etkisini, iç mekan ve yaşam kurgusunu yansıtmaktadır. Bu nedenle Çekirge bölgesindeki diğer birçok yapı gibi mimarinin yanı sıra sosyo kültürel miras çerçevesinde değerlendirilip içindeki yaşam kurgusu ve çevresiyle korunmalıdır.  

                                      (MAALESEF KORUNAMADI!)

                 

          Kaynaklar: Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları, XI. Poster Sunuşları Kitabı, s. 80

                        Arkitekt dergisi, sayı 219-220 (1950) 

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 16/10/23