Sayas


Bursa'nın Markaları

Selim Süter Evi

 

                 

          Selim Süter (Prizren 1900 - Bursa 1992)

   İşadamı, gıda sanayisi dalında öncü kuruluşlardan SAYAS'ın kurucusu.

                              

    1922'de ailesiyle beraber Türkiye'ye göçtü ve önce Ankara'da, daha sonra Bursa'da yerleşti. 1934'te, sonradan SAYAS Gıda Maddeleri Sanayi ve Ticaret AŞ adını alacak olan Süttozu ve Buz Kollektif Şirketi'ni kurdu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası başkan vekilliği yaptı. 25 yıl süreyle Türk Hava Kurumu Bursa Şubesi başkanlığı görevinde bulundu. Bu görevde iken Tayyare Sineması'nın Bursa Belediyesi'ne satışını gerçekleştirdi. Çeşitli sosyal amaçlı derneklerde çalıştı, bu arada Cumhuriyet Halk Partisi'ne üye oldu, bu partinin yönetim kadrolarında görev aldı, belediye meclisi üyeliğine ve belediye başkan vekilliğine seçildi. 1945'te Ulucami-Maksem yolunun asfaltlanması için 500 TL bağışta bulundu. 1963'te Bursaspor kurucu heyetinde görev aldı. 1980'den sonra aktif politikadan çekildi. SAYAS yönetim kurulu başkanı iken 12 Ekim 1992 günü vefat etti.

Bursa’nın ilk sanayicilerindendi ve CHP’li bir iş adamıydı.1950’li yıllarda Demokrat Parti’den büyük baskı görmesine rağmen aktif bir CHP’li kalmaya devam etti. Bu hiç de kolay göze alınacak bir durum değildi o yıllarda. Türkiye’nin en büyük özel sektör patronu Vehbi Koç’un bile partiden ayrılmak zorunda kaldığı koşullarda CHP’li kalmak, iş adamlığını reddetmek gibi bir durumdu. Baskılar o denli artmıştı.    (Erhan Sevimli, Koca Kafa, Bilge Baykuş yayınları, 2022, s. 308)

 SAYAS' ın kuruluş öyküsü
    1930-1932’li yıllarda Halk Pasta Salonu, Ankara’da meclise yakın bir yerde kendi halinde bir pastane imiş. O yıllarda Atatürk ara sıra pastaneye uğrar, Selim Süter ve kardeşleri ile sohbetler edermiş. Atatürk'ün "siz süte yakınsınız, süt tozu, buz kooperatifi kurulacak sizi destekliyorum" demesi üzerine beş erkek kardeşin en ufağı olan Selim Süter, araştırma yapmak üzere Arnavutluk’a gider. Burada hayatının aşkını da bularak, işleri de öğrenerek geri gelir. O zamanlar süt için Karacabey havzası uygun olduğundan fabrika Bursa’da kurulur. Atatürk’ün ön ayak olması ile ilk süt tozu ve buz fabrikası o yıllarda SAYAS adıyla kurulur. Sayas ismi 5 erkek kardeşin başharflerinden oluşuyor.

    

Atatürk’ün Bursa’da bir fuar ziyareti sırasında Sayas’ın standını ziyaret edişi

 

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 07/02/23