İnal Ertekin Okulları

Bursa'nın Köklü Okuları

Bursa Erkek Lisesi

Bursa Anadolu Lisesi

Bursa Kız Lisesi

 

 
Mefharet İnal Adana'da doğdu. İlköğrenimine Gemlik'te başladı, ilk ve orta okulu Bursa'da tamamladı. 1941'de Bursa Kız Öğretmen Okulu'ndan mezun oldu. Bursa'da çeşitli okullarda öğretmenlik ve iki yıl müdür yardımcılığı yaptı. 1965'te Setbaşı İlkokulu'ndan emekli oldu.

1963'te Sevim Ertekin ile birlikte Özel İnal Ertekin İlkokulu'nu açtı.

Sevim Ertekin İstanbul'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bergama'da bitirdi. 1943'te Bursa Kız Öğretmen Okulu'ndan mezun oldu. Bandırma ve Bursa'da çeşitli okullarda görev yaptıktan sonra 1973'te Altıparmak İlkokulu'ndan emekli oldu.

                 Mefharet İnal ve Sevim Ertekin ile Söyleşi

Bize okulun tarihini anlatır mısınız biraz?
Mefharet İnal: Özel İnal Ertekin anaokulu ve ilkokulunu 1963'te kurduk. Her ikimiz de kuruluştan bugüne değin sürekli olarak eğitim, öğretim ve yönetsel faaliyetlerin planlayıcısı ve uygulayıcısı olduk. Kurduğumuz eğitim öğretim sistemi içinde birçok öğretmenin de mesleklerinde ustalaşmalarını sağladık.

Yer neresiydi ve kaç öğrenciniz vardı?
Sevim Ertekin: Altıparmak Caddesi üzerinde, 'Çivisiz Köşk' olarak bilinen kiralık bir binada 125 öğrenci ile başladık. İzleyen yıllarda öğrenci sayısı hızla arttı ve yeni bina gereksinimi doğdu. Çekirge semtinde bir arsa alarak 1972'de ilkokul binasını, 1984'te ikinci ilkokul binasını, 1985'te spor salonunu ve 1989'da ise üçüncü ilkokul binasını hizmete soktuk. 1995 yılına kadar yalnızca anaokulu ve ilkokul hizmeti veren kurumumuz, 1995-96 öğretim yılında hazırlık sınıfına öğrenci alarak orta öğretime geçiş yaptı. Aynı yıl Hamitler mevkiinde bir arsa alarak bir yerleşke projesi hazırlattık. Şu anda lise bölümü ile ilköğretim okulunun ikinci basamağı bu yerleşkede faaliyette.

   
                                           Altıparmak'taki ilk bina

Eğitim anlayışınızı kısaca anlatır mısınız?
Mefaret İnal: Özel İnal Ertekin okulları her öğrencisine geleceğin Türkiye'sinin vizyon sahibi, çağdaş bireyleri olarak bakar. Amacımız öğrencilerimize, ileride üstlenecekleri görevlerin gerektirdiği bilgi ve donanıma ulaşma yolunda güven ve kererlılıkla ilerlemelerini sağlayacak 'temel eğitim' vermektir. 'Temel eğitim' yaşamın her aşamasını kapsayan eğitim sürecinin en önemli evresidir. İş, meslek ve sosyal yaşama ait her türlü bilgi ve beceriler bu temel üzerinde yükselecektir.
Resmi müfredatı takip ediyorsunuz. Bunun dışındaki özel uygulamalardan söz eder misiniz?
Mefharet İnal: Her sınıfı, her yıl aynı öğretmen okutur. Örneğin bir öğretmen arkadışımız 16 yıldır yalnızca birinci sınıfı okutuyor. Böylece kendi sınıfında uzmanlaşıyor. Her yıl tecrübesi biraz daha artıyor. 5. sınıf öğretmeni 4'lerle de ilgilenebilir ama sürekli 5. sınıfa girerken öğrencilerin neredelerde hata yapacaklarını daha iyi bilir, bunun üzerinde titizlikle durur, ona göre çalışır. Sınıflar ve öğretmenler değişince öğrenci, bir arının bal alışı gibi, her öğretmenden ayrı ayrı yararlanacaktır. Çünkü her öğretmen çocuğa ayrı bir şey katıyor.
Öğrenciler her yıl farklı arkadaşlarla öğrenim görüyor. Bunun yararları nelerdir?
Sevim Ertekin:
Evet, öğrencilerimiz her yıl arkadaşlarından ayrılıyor. Bu mahsurlu gibi görünebilir ama böylece yeni bir sosyal konuma kendilerini uydurmayı da öğreniyorlar. Hayatta hep aynı grup içinde bulunacak değil ya bu öğrenciler. Böylece farklı toplumlarda kendilerini kabul ettirmeyi öğreniyorlar.
Sınıfların oluşturulması nasıl oluyor?
Mafharet İnal: Aynı sınıf, aynı şube aynı şekilde bir üst sınıfa geçemiyor. Çabuk öğrenen, daha yavaş öğrenen, çok yaramaz öğrenciler ayrı ayrı sınıflara dağıtılarak denge kuruluyor, yeni bir sınıf teşkil ediliyor. Böylece her geri kalmış olan öğrenci biraz daha farklı bir grup içinde başka bir konuma sahip oluyor.
              
                          Mefharet Hanım(solda) ve Sevim Hanım

Biraz da ders dışı etkinliklerden söz eder misiniz?
Sevim Ertekin: Her öğrenci mutlaka anaokulunda ve ilköğretim okulunda bir müzik aletini nota ile çalmayı öğrenir. Anaokulundan başlamak kaydıyla Türk halk dansları tüm öğrencilere öğretilir. İlköğretim okulunun birinci basamağında tüm sınıflar, her yıl velilleri için birer sınıf gösterisi hazırlayıp sunarlar. Yuvadan başlamak üzere öğrencilere seviyelerine göre bilgisayar eğitimi verilir. İlköğretim ikinci kademe tiyatro kulübü her yıl bir tiyatro eseri sergiler. Yılda en az dört kere öğrencilerin hazırladıkları Türkçe ve İngilizce okul gazeteleri yayımlanır. Duvar gazetesi yıl boyunca sürekli olarak yenilenir. Anaokulu öğrencilerimize, 1., 2. sınıf öğrencilerimize satranç dersi verilir. Öğrenciler hafta içi akşam ve hafta sonlarında basketbol, kayak, jimnastik, yüzme, resim, müzik, tiyatro, paten, satranç kurslarına katılabilirler. Öğrenciler ile çeşitli orkestra grupları oluşturularak konserler düzenlenir; tanışma, yılbaşı, veda ve mezuniyet partileri ile çeşitli zamanlarda piknik, kamp ve geziler yapılır. 


                                   Bursa Defteri, sayı 21(2004): 111-118'den kısaltarak alınmıştır

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 17/10/22