1957'de Bursa'da Spor



Bursa'da Spor Kurumları

1950-60 Arasında Bursa'da Spor Kulüpleri

 
                                                                                  
  Atatürk Stadyumu ve Bölge Branşları

  
Bursa'da futbol önceleri Atıcılar'da oynanırdı. 1926'da Bursa'ya gelen büyük kurtarıcı Atatürk'e zamanın tümen kumandanı Ali Hikmet Paşa bir heyetle çıkarak:
   -Bursa gençliği sizden bir stadyum istiyor paşam! diye teklif edince, gençliğe bütün bir vatanı veren Atatürk bu teklifi sevinçle karşılamış ve nakden 1000 lira bağışta bulunarak:
   -Derhal gençlerin isteğini yapınız... emrini vermişlerdir. Ali Hikmet Paşa evvela bugünkü antreman sahası yerinde bir stad inşa etmiştir. Daha sonra vali Fatih Güvendiren (görev tarihi 1926-1933) buraya 500 kişilik kapalı beton bir tribün ilave ettirdi ancak sahanın drenaj ve blokajı yoktu. 1935-1939 arasında vali olan Şefik Soyer ise Ankara, İstanbul, Manisa ve Kütahya stadlarının planlarını hazırlayan İtalyan mimar Viyotti Viyala'yı Bursa'ya getirterek yeni stad için plan hazırlattı ancak çeşitli sebeplerden bu plan ulgulanamadı. Ancak sahayı daha yukarı aldırarak nizami ölçülerde, doğu-batı yönünde bir stad inşa ettirdi, buna bir de ahşap 1500 kişilik tribün ekletti.
         
    Stadyum bugünkü modern hali vali Haşim İşçan (görev tarihi 1945-50) tarafından yaptırıldı. Onun yaptırdığı stadın iç tarafında ihata duvarlar yoktu, bunları da vali vekilliği döneminde (1950-1951) Hilmi İncesulu yaptırdı.


                                               Doğu-batı istikametindeki stadyum
  
  Bugün vali olan İhsan Sabri Çağlayangil ve bölge müdürü Faik Tinel halen açık tribünleri tamamlamaya, kapalı bir salon yapılmasına, Uludağ kayak evini satın alarak modern bir kayakevi yapımına çalışmaktalar. Valimiz ayrıca kayak sporunun gelişimi için Ski-lift ve teleferik hattının yapılmasını planlamaktadır.

  Bölge İdare Heyeti:
Bölge başkanı: Vali İ. Sabri Çağlayangil
Bölge müdürü: Faik Tinel
Futbol ajanı: Mehmet Ertan
Boks ajanı: Rüknettin Akbulut
Güreş ajanı: Ali Erman
Eskrim ajanı: Halit Kılıçeri
Su sporları ajanı: Vecihi Aykaç
Dağcılık ve kayak ajanı: Musa Ataş
Atıcılık ajanı: E. Yazıcıoğlu
Atletizm ajanı: ? Bozkurt
Tesisler müdürü: Mustafa San
Sicil ve lisans memuru: Hüseyin Çavdar

Futbol ajanlığı: Bu branşın ajanı Mehmet Ertan'dır. Bursa'da futbol İstanbul, İzmir, Ankara ile boy ölçüşmektedir. Tabi Bursa'nın amatör takımları bu şehirlere karşı her zaman galip gelemez. 1957 mayıs ayında Acar Spor Ankara'nın Hacettepe takımını 2-0 yenmiş, İstanbul profesyonel lig şampiyonu Fenerbahçe'ye ise ancak 1-0 kaybetmiştir. Aynı tarihte Kasımpaşa'yı 3-1 yenen Güvenspor da iddiamızın doğruluğuna bir misaldir.

Bursa'da futbol mesenleri: Bursa'daki kulüplerin her birini birkaç zengin korumaktadır. Aksi halde kulüplerimizin yaşamasına imkan yoktur. İşte biz bunlara futbolun mesenleri diyoruz. Bunların ekseriyeti Acar İdman Yurdu'nda toplanmışlardır. Mesela İhsan İpeker, Selim Süter, Hasan Alkoç, Abdülehad Tüter, Bekir Evcimen, Lütfü Özmeriç, Süreyya Öğünç. Hasılı Bursa'nın kalbur üstü zenginleri hep Acar taraftarıdır. Salih Kiracıbaşı, Turgut Yılmazipek, Ali Erdinç Çelikspor'u finanse ederler. Demir Akınöz, Şeref Kazıklı, uzun seneler Akınspor'u finanse etmiş olan Süleyman Özyıldırım, İlyas Gürvardar Akınspor için çalışırlar. Güvenspor'un himayecileri olan İsmail Seçkin, Orhan Duraner, Davut Dörtçelik, Semih Sevilen, İshak ve Sami gibi Bursalı sporseverler hakikaten birçok fedakarlıklara katlanmaktadır.


Eskrim ajanlığı: Milli eskrimcilerimizden ve bu branşın hakemi olan Halit Kılıçeri ajandır. Bugüne kadar 2 Türkiye ikinciliği, ve 1 üçüncülükle 1957'de 1 Türkiye birinciliği elde etmiştir. Eskrimcilerimiz kapalı salon yapıldıktan sonra üstün başarılar sağlayacaklardır.

Güreş ajanlığı: Bu branşın ajanı Ali Erman olup çalıştırıcı antrenörümüz meşhur Dinarlı Mehmet (Mehmet Savaş)'tir. Bölgemiz Bursa'nın bir güreşçi yatağı olmasını istemektedir lakin bütün mesele kapalı salonun yapılmasından sonra halledilecektir. Buna rağmen sporcularımız müsabakalarda Türkiye üçüncülüğü elde etmişlerdir.

Boks ajanlığı: Bu branşın ajanı bendeniz Rüknettin Akbulut olup antrenör Halit Kılıçeri yardımcı antrenördür. Bursa'da Salim Doğan antrenör iken Şafak Sineması altında bu sporu yeniden dirilttiğinde ben de ona hakem olarak yardım etmiştim. Kapalı salon olmadığı için ancak yaz aylarında çalışabiliyoruz. 1946'da katıldığımız müsabakalarda Türkiye ikincilik ve üçüncülüğü elde ettik. Zamanımızda yetişen meşhur Bursalı boksörlerden Nikal Sabuncu, İrfan Demirken, Davud İşsever, Ali İhsan Korgavuş gibi gençler çeşitli dereceler elde etmişlerdir.

Atıcılık ajanlığı: Bursa'da atıcılığın gelişmesinde evvelden ajanlık yapan Salim Doğan'ın emekleri olmuştur. Atıcılık kulübünün federe olmasına emek harcamıştır. Ali İpekbağcılar'ın ajanlığı sırasında da ilerlemesini sürdüren bu branşın sporcuları, Türkiye Baldrab birinciliğini kazanmıştır. Bu branşın değerli sporcuları arasında Selahattin Yazıcıoğlu, Necmi Yazıcılar, Cemaleddin Demirkesen, Arif Şahmalı, Hüseyin Şenman yer alır. Bir poligon yapıldığı takdirde bu spor daha da ilerleyecektir.

              Her Şeyiyle Bursa, Rüknettin Akbulut, 1957,  s. 208-211'den kısaltarak alınmıştır.