Doğanbey TOKİ İçin Ne Dediler?


Bursa ve Kentleşme

TOKİ'nin Bursa Kentine Tokadı (FotoğrafYarışması)

Orhan Pamuk'un TOKİ Yorumu

Doğanbey TOKİ Projesinin Gelişimi

Bursa İçin Kazan Kaldırdılar

 

 

 

 

 

 

   Bir de seri üretim mantığıyla sürdürülen kes-yapıştır kolaycılığı var ki, sıklıkla zikrettiğim bir örnek TOKİ’nin Bursa’da inşa ettiği konutlar. Bursa’nın akıp giden, zamanın bir saygıyla sindiği dokusuna Doğanbey konutlarını dikebilmenin nasıl bir aymazlıkla mümkün olduğu üzerine düşüncelere dalıyorum, Bursa’ya her adım atıp da Uludağ’a baktığımda.  Ulucami’nin güzelim silueti ve onu bütünleyen binaları kuşatan kötü yapılaşmaya karşı çareler üretip tedbirler almak yerine, bu tür bir beton saldırısını onaylamak nasıl bir şehir anlayışının eseri olabilir ki?... TOKİ konutlarını, doğal dokuyu parçalama pahasına Bursa’nın merkezine, Fomara Meydanı’na yerleştirme azmi, her açıdan verdiği yakışıksız fotoğraflarla bütün cevap haklarını yitiriyor. O doku Mimar sinan’ın zedelememek için bir tek bina olsun yerleştirmekten kaçındığı bir tamlığa sahip değil miydi?

           Cihan Aktaş (mimar), Şehir Tutulması, İz Yayıncılık, s. 70-71

                           

"Acı ama ürpertici gerçek şu: Millet, millet olma özelliklerini, duyarlıklarını yitirdi ve bitti sanki. Çözüldü. Uyuştu. İşine bakıyor sadece; çıkarını düşünüyor! Böyle millet olmaz! O yüzden TOKİ canavarına bel bağlıyor. O yüzden Osmanlı’nın Horasan’dan devşirdiği, İstanbul’da tecessüm eden ama Bursa’nın ruhuna ve her şeyine sinen RUHU yok edildi TOKİ tarafından ama orada muhafazakâr denen plastik entiteler hiç bir tedirginlik duymadan yaşayabiliyorlar!

 Yusuf Kaplan (Geliyorum Diyen Felaket, Yeni Şafak, 15.3.2015)

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Vural Öger: (Öger Tours Havayolu-  Turizm şirketi kurucusu) 

"Doğanbey TOKİ orada durduğu sürece Bursa'nın turizmde şansı olamaz.

 Bunu nasıl yapabildiniz?"

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

    

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

Bursa Kent Konseyi eski başkanı Semih Pala, Doğanbey TOKi’yi heyecanla desteklemişti:

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

BASIN BÜLTENİ       Tarih: 31.08.2012

 “DOĞANBEY YENİ CAZİBE ALANI” 

 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKAN DANIŞMANI SEMİH PALA, “GEÇMİŞTE YÜKSEK BİNALARA İZİN VERİLSEYDİ BUGÜN OVA YOK OLMAZDI” DEDİ.

BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Semih Pala, Olay TV ekranlarında Mustafa Özdal’ın sunduğu ‘Farklı Görüşler’ adlı programa konuk olarak Doğanbey bölgesi hakkında bilgi verdi. Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi’nin, Türkiye’nin ve Bursa’nın en büyük projelerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Pala, bölgede yeni bir cazibe alanı oluşturulduğunu ve değerinin her geçen gün arttığını belirtti.

    Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili bilgiler veren Pala, Doğanbey’in Bursa’nın en merkezi bölgesi olduğunu söyledi. Doğanbey’in yüksek ve çok katlı binalarla Bursa’nın yeni yüzleri olduğunu belirten Pala, “Vakti zamanında planlar Doğanbey’deki gibi yüksek yapılaşma türünde düşünülmüş olsaydı verimli olan ovamız bugün yok olmazdı. Kentimiz yatay büyüdüğü için ova elden gitti. Bursa’nın yüksek katlı binalarla dikey büyümesi gerekiyor. Nüfus artışına karşı mevcut topraklarımızdaki yapıyı iyi idare etmemiz lazım” şeklinde konuştu.

    Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Semih Pala şunları sözlerine ekledi;
Değerli Doğanbey, Tayakadın, Kiremitçi, Kırcaali sakinleri....  Bir çoğunuzla yıllar içinde değişik ortamlarda karşılaşmışızdır. 40 yıldır aktif olarak bu işlerin içinde yaşayan bir Bursa çocuğu olarak gerçeklerin saptırılmadan tartışılması için uğraş veriyorum. Doğanbey Bölgesindeki yapılaşmayı daha ilk andan beri destekliyorum ve desteklemeye devam ediyorum. Sevgili Doğanbey´liler. Doğanbey Bölgesinin değeri her geçen saat artıyor. Kentin ortasında modern bir yerleşimde kim oturmak istemez..
    Türkiye’nin hiç bir yerinde olmayan bir şekilde 50 metre mesafede, yürüme yolunda, 
hem Haşim İşcan’da hem de Fevzi Çakmak’ta BURSARAY VAR. Bu bölge gibi başka bu şekilde avantajlı bir bölge Türkiye’de YOK. Doğanbey Sakinleri böylesine kıymetli ve değerli yerleşim bölgesine sahip çıkmalıdır. TOKİ ile sorunlar olabilir ancak bu sorunları Doğanbey Bölgesi ile karıştırmamak lazım. Birileri, bazıları kasten veya bilmeyerek sizin üstünüzden ideolojik politika yapıyorlar.

   4200 hissedar, 1000 eski konut, 280 bin metrekarelik alanda yapılan Türkiye’nin tek KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ortaya kondu. O günkü Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe’nin girişimleri zor ve zahmetli bir yola çıkıldı. Bölge halkının yüzde 99 onayıyla Türkiye’nin en büyük Kentsel Dönüşüm Projesine başlandı. Plan yoğunluğu 800 kişi hektardan 600 kişi hektara düşürüldü. Her 5 metrekare arsası olana müstakilen bir daire sahibi olma hakkı tanındı. Enkaz ve tesis bedelleri (Dairelerde 20- 25 milyar TL) ödendi… Kira yardımları yapıldı.280 bin metrekare alanda, 2338 adet hak sahibine, 391 adet TOKİ’ye olmak üzere 2729 adet konut inşa edildi. Yapılan konutların 1 milyar 020 milyon TL / metrekare inşaat maliyeti var. TOKİ, 768 milyon TL metrekareden hak sahiplerine verdi . TOKİ aynı yerleri 1 milyar 580 milyon TL/ metrekareye dışarıya satıyor. 2007 de TOKİ, 670 TL/metrekareden hesap yaparken, maliyetler nedeniyle TOKİ 2011 Eylülünde, 1385 TL/metrekareden hesap yapmaya başlıyor. 75 – 112 – 150 metrekarelik dairelerin imalat esnasında yapılan bazı değişiklikler ile alanları büyüyor. Bu dairelere ortak alanlar ilave ediliyor, şerefiyeler devreye giriyor. Sonuçta hak sahiplerine yeni bir bedel ortaya çıkaran TOKİ ye tepkiler oluşuyor. Yapılan girişimler ile sorun büyük ölçüde çözülüyor. 1385 TL/metrekare olarak belirlenen rakam, 768 TL/metrekareye çekiliyor. Tek evi olana 156 ay gibi vade yapılıyor. 100 trilyon TL hak sahipleri lehine Başbakanın oluruyla indirim yapılıyor. Büyükşehir Otopark alanlarını satın aldı. Osmangazi 25 dairesini TOKİ ye hibe etti. Ticaret Borsası Hakkının yüzde 33 ününden feragat etti. Dışarıya 1580 TL/metrekareden satılan yerler Doğanbey Sakinlerine 768 TL/metrekareden veriliyor ve 156 ay gibi 72 ay gibi taksitlendirmeler yapılıyor.”