Bursa'nın Kitabını Yazan Adam



Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü

Bursa'nın Simgeleşmiş Kişileri

Bursa'nın Kültür İnsanları 

Yılmaz Akkılıç ile Söyleşi -1

Yılmaz Akkılıç ile Söyleşi -2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

  

         Araştırmacı, gazeteci, yazar M. Yılmaz Akkılıç 15 Mart 1934'de Şanlıurfa'da doğdu. İlköğrenimine İstanbul'da başlayan, sırasıyla Şanlıurfa, Diyarbakır ve Siverek'ta tamamlayan Akkılıç, ortaokulu Bursa İkinci Ortaokul'da, lisenin ilk iki sınıfını Bursa Erkek Lisesi'nde, son sınıfını da Işıklar Askeri Lisesi'nde okudu.

               Yılmaz Akkılıç   (1933-2010)

 1953'te Kara Harp Okulu'nu bitirerek süvari subayı oldu. Silahlı Kuvvetler'de çeşitli kademelerde görev yaptıktan sonra '12 Mart Muhtırası'nın ardından kendi isteğiyle askerlik mesleğinden ayrıldı. Ankara ve İstanbul sıkıyönetim mahkemelerinde, kamuoyuna 'Madanoğlu Davası' adıyla yansıtılan davada yargılandı ve tüm öteki sanıklarla birlikte aklandı. Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü bünyesinde önce Ankara, ardından Fethiye ve Mudanya'da görev yaptıktan sonra emekliye ayrıldı. 1975'te Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) girdi, ertesi yıl yapılan kongrede Bursa il başkanı seçildi. 1976-78 arasında bu görevini sürdürdü. Başkanlığı döneminde CHP, 27 yıl aradan sonra Bursa'da belediye seçimini kazandı. Ancak yapılan olağanüstü kongrede başarı sağlayamayınca il başkanlığından istifa etti. 1980'den sonra tarih araştırmalarına yöneldi, çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayımlandı. 1994'te parti örgütünün isteği üzerine yerel seçim döneminde kısa süre Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) il başkanlığı yaptı. 13 Kasım 1999'da toplanan kongrede bir kez daha CHP il başkanlığına seçildi. Bu görevini Kasım 2000'e kadar sürdürdü.

                  1949’DAN 2010’A…

      Yılmaz Akkılıç'ın basınla ilişkisi 1949'da Bursa Halkevi'nce çıkartılmakta olan Uludağ dergisinde başladı. 1951'de Erdoğan Arıpınar ve Güzay Güldere'yle birlikte haftalık 'Gençliğin Sesi' gazetesini çıkardı. Emekli olduktan sonra, Aralık 1973'te, Türkiye çapında dağıtımı yapılan Yeni Dönem adlı aylık siyasal dergiyi 6 sayı yayımladı. 1980'de Gemlik Körfez gazetesinde başladığı köşe yazarlığını, daha sonra 1986'dan itibaren Bursa Hakimiyet'te, 1987-1993 arasında Olay, 1993'te Yeni Günaydın ve Ekim 1994'ten itibaren Yeniden Bursa Hakimiyet'te (gazetenin adı değişince Bursa 2000'de) sürdürdü. Akkılıç, 2002'den itibaren Kent Gazetesi'nde, ardından Gazete Avrupa'da ve son olarak gundem16.com internet sitesinde görüşlerini paylaştı. 1996-1997'de Medya S bünyesinde kurulan As TV'de siyasal, toplumsal ve tarihsel içerikli programlar yaptı. Bursa Ansiklopedisi çalışmalarına ve Bursa merkezli kültür araştırmalarına yöneldi. Bursa Defteri grubunun oluşumuna öncülük etti. 1989'da Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Güney Marmara Şubesi'nin kurucuları arasında yer aldı, ilk başkanlığına getirildi. Yayımladığı kitapları ve meslek içi çalışmaları dolayısıyla 1997'de ÇGD Güney Marmara Şubesi'nce özel ödüle, 1998'de Demirtaş Rotary Kulübü'nce meslek yaşamında gösterdiği özverili çalışmalar nedeniyle meslek ödülüne değer görüldü. Araştırmacı gazeteci-yazar kimliğiyle uzun yıllar Bursa'da basın-yayın, siyaset ve kültür hayatına önemli katkılarda bulunan Yılmaz Akkılıç, 50-60 yıllık birikimini Bursa Gazeteciler Cemiyeti ile paylaştı ve Akkılıç Kütüphanesi'nin oluşumunu sağladı. BGC - Akkılıç Ailesi işbirliğinde ilk olarak Setbaşı-Sakaldöken Caddesi'nde "Akkılıç Kültürevi" kuruldu. Yılmaz Akkılıç'ın değerli birikiminin daha iyi korunup, uzun yıllar Bursa'nın kültür yaşamına katkı sağlayabilmesi amacıyla, 24 Temmuz 2001'de imzalanan protokol ile Bursa Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfı'na bağışlanan tüm eserler, belgeler ve anılar kayıt altına alındı. Zaman içinde Kültür Evi Projesi geliştirildi ve Basın Kültür Sarayı bünyesindeki yaklaşık 750 metrekarelik kapalı alanda, Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Gazeteciler Vakfı, Nilüfer Belediyesi ve Akkılıç Ailesi işbirliğinde Yılmaz Akkılıç Kütüphanesi kuruldu.

           

                    CHP il başkanı seçilmesi- Ekim 1976 (Bursa Hakimiyet arşivi)

Bursa Ansiklopedisi

     Yılmaz Akkılıç 1987'de Bursa Hakimiyet gazetesinin desteğiyle basılan Bursa Ansiklopedisi'ni 1993'te alfabetik olarak yeniden ele almaya karar verdi. Ortalama dokuz yıl süren bu çalışma sonucunda, dört cilt halinde 1.728 sayfadan oluşan ansiklopedinin yeni basımı 2002'de yapıldı.

                                    

       Akkılıç, yeni Bursa Ansiklopedisi'ne ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Her ansiklopedi baskıya verildiği andan itibaren eskimeye başlar. Her ansiklopedinin eksikleri vardır, ufak tefek de olsa yanlışları vardır. Bunları belli periyotlarla yayınlanacak ek ciltlerle tamamlamak gerekir. Bu ansiklopediyi, Bursa Kültür Sanat Yayınları A.Ş yayınlamaya hazırladı. Bu şirket aynı zamanda, Bursa Defteri'nin de yayınc
ısı.          

  "KORUNMASINI İSTEDİĞİM ŞEYLER VAR"
       Söylemeye gerek var mı, bilmiyoruz... Yılmaz Akkılıç'ın en büyük arzusu, kitapları ve eşyalarının kendisinden sonra da ayakta kalması. Ve bunun için gereken tedbirleri de almış durumda. Zaten şu cümleler de, bu arzuyu en iyi şekilde yansıtmıyor mu?
       "Korunmasını istediğim şeyler var burada. Babam Abdülhalim Akkılıç, yüzbaşı rütbesindeyken Kilis'i Fransızlardan teslim alan bölük komutanı. O dönemde kendisine armağan edilmiş ve üzerinde Mithat Cemal Kuntay'ın şiirinden dizeler bulunan bir atlas sancak var. Kültürevinde saklıyoruz. Ayrıca, ailemizin bazı belgeleri -ki bunlardan bazıları yaklaşık 160-170 yıllıktır- burada muhafaza ediliyor. Ayrıca yine babamın savaşlarda aldığı takdirname ve madalyalar var. Kültürevi'nin bağış şartları arasında, bunların da aynen muhafazası var."  

Eserleri

- Bursa Tarihi (1986)
- Bursa Belleteni (Öğrenciler için, 1987)
- Atatürk ve Bursa (Birinci baskı, 1988, Olay Gazetesi. İkinci baskı, 1999, BurDef Yayını)
- Askerin Romanı (Babası emekli süvari Albay Abdülhalim Akkılıç’ın savaş ve barış anıları, Gemlik Körfez yayını, 1994)
- İşgalden Kurtuluşa Bursa (As Tv belgeseli, 1996)
- Kurtuluş Savaşı'nda Bursa (BKSTV yayını, 1997)
- Bir Kentin Tarihsel Serüveni (2001)
- Bursa Ansiklopedisi (BurDef yayını, dört cilt, 2002)
- Bursa'da Yakın Zamanlar (Deneme, Bursa Ticaret Borsası-Bursa Gazeteciler Cemiyeti ortak yayını, 2006)
- Bir Mühendisin Anıları (Düzenleme, Mehmet Beysel’in anıları, 2007)
- Savaşın Sona Erdirildiği Kent Mudanya ve A. Galip Tokça'nın Mütareke Anıları (Düzenleme, 2008)
- Bursa'da Musiki (Mahmut R. Gazimihal'in yapıtının düzenlemesi, 2008)
- Kurtuluş Savaşı’nda Bursa (Genişletilmiş 2. baskı, Nilüfer- Akkılıç Kütüphanesi yayını 2008)