Bursa'da Basın Kuruluşları



Vilayet Gazetesi

Necati Akgün

Osmanlı Döneminde Bursa Basını

Cumhuriyet Döneminde Bursa Basını

Bursa Basınına Eleştirel Bakış

Muhabir Gözüyle Bursa

Bursa Basın Tarihinde Önemli Bir İsim: Musa Ataş

Ant Gazetesi

Bursa'da Gazetecilik  (1935-37)

Yenişehir İlçesi Basın Tarihi

Bursa'da Süreli Yayınlar

 

 

          Çağdaş Gazeteciler Derneği

          

Kültürpark İpekiş Girişi       16110 Bursa
Telefon : (224)  2330306      Faks : (224) 2330306
bilgi@cgdbursa.org         webadmin@cgdbursa.org

ÇGD Bursa Şubesi'nin Dünü Bugünü

    Çağdaş Gazeteciler Derneği Güney Marmara Şubesi 1989 yılında Yılmaz Akkılıç başkanlığındaki girisimci heyet tarafından kuruldu. ÇGD Güney Marmara Şubesi'nde süreç içerisinde Yılmaz Akkılıç, Arzu Yılmaz, Adnan Baştopçu, Yüksel Baysal, Bünyamin Tokmak, Tayfun Çavuşoğlu, Ayşe Aygör, Özcan Yazıcı başkanlığındaki yönetim kurulları görev yaptı. (Şubenin ismi 2001 yılından itibaren ÇGD Bursa Şubesi olarak değiştirildi.)   

 

Bursa Gazeteciler Cemiyeti

    Bursa Gazeteciler Cemiyeti 1947 yılında kuruldu. Musa Ataş, Faruk Taşkıran, Derviş Edesen, Lütfi Can, Dr. Suat Mesut Özbudak ve Haydar Ömer Onur'un girişimleriyle faaliyetine başlayan Bursa Gazeteciler Cemiyeti'nin ilk Yönetim Kurulu Başkanlığına Musa Ataş getirildi. O günlerde cemiyetin kurulmasına, Müfit Ataç, İsmet Bozdağ, Sabahattin Çıracıoğlu, Baki Güzey, Haşim Nezihi Okay, İsmail Gerçeksöz, Ali Galip Ekiz, İbrahim Altıntaş, Sadrettin Çanga, İsmet Tanca, Derviş Sami Taşman, İbrahim Kaner, Hüseyin Özeren de katkıda bulundular. Cemiyetin ilk binası, şimdi Koza Cafe'nin bulunduğu Romans Çay Bahçesi yanındaki Dağcılık Kulübü'nün üzerinde küçücük bir yerdi.
    30 Mart 1964'de dernekler yasasında yapılan değişikliğe uyum sağlanması için Musa Ataş, Mustafa Tayla, Derviş Sami Taşman, Sabri Türkozan ve Hayri Terzioğlu'nun önderliğinde cemiyetimiz yeni bir tüzel kişiliğe kavuşturuldu. Böylece Bursa Gazeteciler, Cemiyeti'nin amacı "Bursa'daki basın mensuplarının temsilcisi olarak, basın mesleğinin şeref ve haysiyetini korumak, mensupları arasında dayanışmayı ve yardımlaşmayı sağlamak" olarak belirlenmişti. Kuruluş amaçları doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Cemiyet, "Basın mensuplarının düşünce ve meslek yönünden gelişmesini sağlamak" amacıyla, konferans, açık oturum, seminer ve inceleme gezileri düzenleyerek, üyelerinin "mesleki etkinliklerini yürütebilmeleri" için gerekli önlemleri aldı. Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Yönetim Kurulu Başkanı M. Nuri Kolaylı döneminde başarılı bir çalışmaya imza atarak Ataevler’de Basın Kültür Sarayı inşaatını başlattı. Temeli Mart 2004’te atılan ve 2 yıl bile dolmadan tamamlanarak hizmete açılan Basın Kültür Sarayı, Bursa basının gücünü yansıtacak ve sosyal ve kültürel alanları ile Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor.   
    Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Bursa için bir gurur abidesi olarak inşaatı tamamlanan ve toplam altı kattan oluşan Basın Kültür Sarayı bünyesinde 300 araçlık kapalı otopark, beş yüz kişilik gösteri salonu, fast-food alanları, iki büyük toplantı salonu, Akkılıç Kütüphanesi, Basın Müzesi, restoran, bar, alışveriş birimleri ve yaz aylarında kullanılacak teras katı bulunuyor. Cemiyet Başkanlıklarını bugüne kadar sırasıyla Musa Ataş, Hayri Terzioğlu, Ramazan Arif Karaarslan, Mustafa Tayla, Necati Akgün, Saruhan Ayber, Nazır Özsöz, Aziz Bükey, İbrahim İşsevenler, Aykan Uzoğuz ve Tahsin Ardıç üstlendi.

www.bgc.org.tr           bgc@bgc.org.tr
 

Mudanya Gazeteciler Derneği

    Mudanya Gazeteciler Derneği 07 Ağustos 1997 tarihinde kurulmuştur. Cemiyetin Kurucu Başkanı Dündar Parmaksızoğlu’dur. 14 Aralık 1997  tarihinde yapılan ilk olağan genel kurulunda kurucu başkan Parmaksızoğlu seçimle işbaşına gelmiş ve yönetim kurulunda başkan yardımcılığına Mehmet Durmuş, sekreterliğe Musa Zeybek, muhasipliğe Ali Özkaya, üyeliğe ise Tarık Arslan seçilmiştir.  
   İki yıl sonra 24 Ocak 1999 tarihinde yapılan ikinci genel kurulda Çetin Gerçekçi başkanlığındaki yönetim üç dönem üst üste göreve getirilmiştir. Gerçekçi’nin yönetimi 1999-2005 yılları arasında yaptığı çalışmalarda ilçe tarihinde ilk kez, 8 Ocak 2000 tarihinde yayın hayatına başlayan ve bayram ile özel günlerde yayınlanan ‘BAYRAM Gazetesi’ çıkartılmış, Mudanya ve Mudanya Mütarekesi tanıtım broşürleri hazırlanarak Ulusal ve Uluslararası Turizm Fuarları’nda dağıtımı yapılmıştır. Yine bu dönem içerisinde Milli Piyango Müdürlüğü’ne başvurularak 11 Ekim 2003 tarihinde 81. yıldönümü kutlanan Mudanya Mütarekesi kutlamaları çerçevesinde Milli Piyango Müdürlüğü’nün 9 Ekim 2003 tarihli çekilişinde Mütareke Müze Evi’nin fotoğrafının kompozisyon olarak kullanımı sağlanmış, ufak bir büro da hizmet veren dernek binasının Mudanya Belediyesi eski binasında bir odasına taşınması gerçekleştirilmiştir.

    Derneğimiz ve Mudanya’nın sesini elektronik ortamda da duyurabilmek için ilk kez kendi adına bir resmi veb sitesini (www.mudanyagazeteciler.org) adresinde açarak Şubat 2007’de faaliyete geçirmiştir. 23 Nisan 2007 tarihi itibariyle de iki ayda bir çıkacak olan "Gazete Mudanya" adlı tanıtım amaçlı yayın organını okuyucularıyla buluşturdu.

M.Kemalpaşa Cad. Eski Belediye Binası Kat: 2   16940
Tel/ Faks: (224) 544 62 63 Mudanya- BURSA
www.mudanyagazeteciler.org                y.gercekci@mudanyagazeteciler.org

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 23/06/23