Tevfik Aycan
         (1899- 1976)

Bursa Halkevi   1. Dönem

Ant Gazetesi

Bursa'ya Hizmet Edenler

Bursa'da Siyasi Hayat

   

      İstanbul'da doğdu. Mekteb-i Hukuk’u bitirip avukat oldu. 1. Dünya Savaşı sırasında Diyarbekir’de Divan-ı Harp mahkemesinde savcı olarak çalıştı. 1920'lerde Bursa’ya hakim olarak atandı. Bu görevi sırasında Erkek Lisesi’nde tarih hocalığı yaptı. 1926’da hakimlikten istifa edip avukatlığa döndü. İlk olarak Evkaf (Vakıflar) avukatlığı yaptı. 1928-1930 arasında Bursa belediye başkanlığı yaptı, bu görevi bitince avukatlığa döndü. Bu sırada Bursa Halkevi kurucu başkanıdır. Bursa CHF (Cumhuriyet Halk Fırkası) il teşkilatında idare kurulu üyesi oldu.   

          

           1939- Ankara'dan gelen müfettiş ile bir poz- Tevfik Bey ortada, eli masada olan

            16 yıl boyunca Halkevi başkanıydı. Bu kurumda kültür, sanat, köycülük, dağ sporları, yabancı diller grupları kurdu, Halkevi dergisi olan Uludağ’ın yayın yönetmenliğini yaptı. Uludağ’da kayakevi ve zirve barakasının yapımına katkı verdi. Avukatlık hayatında sivil davaların yanı sıra Vakıflar, Emlak, Ziraat ve Sümerbank’ın avukatı olarak yoğun tempolu bir mesaisi var. En uzun hizmet verdiği Vakıflar Bankası avukatlığı sırasında (26 yıl) Çekirge bölgesindeki sıcak şifalı suların gelişigüzel taksimine son verdirip hamam otel gibi tesislerin kapasite esası gözetilerek işleyen “Masura Taksimetre Esası”nı mahkeme kararı ile tescil ettiriyor. Bu alanda yaşanan sorunlar ‘Masura’ sistemine geçilmesiyle son buluyor.

              

          21 Mayıs 1926 günü Bursa Belediyesi'ni ziyaret anısı: belediye başkanı Cemal Yağcı (Atatürk'ün sağında, ellerini kavuşturmuş); Tevfik Bey (Aycan) soldan ikinci (Bursa Halkevi kurucu başkanı)

     Bursa'da 1945'de yayına başlayan Ant gazetesinin ilk sahibiydi. Ondan sonra bu görevi Şemsettin Dora üstlendi. Halkevi ve CHP’deki görevlerini gençlere teslim edip Kozahan’daki yazıhanesine döndü. İleri yaşlarına kadar mesleğini sürdürdü, 1976’da vefat etti.

                             

      1940- İsmet İnönü'nün Bursa'ya gelişinde Halkevi önündeki karşılamada Tevfik Bey en sağda   

           

     Tophane’de bulunan, günümüzde Safran Otel olan bina Tevfik Beyin eviydi. Nezihe Aycan ile evli olan Tevfik Aycan’ın Gönülhan, Aydın, Türkan ve Yıldız isminde 4 çocuğu oldu.

                

                   Tevfik Aycan'ın evi--1928-29'da onarımda- günümüzde Safran Otel (Tophane)

                                                  Kaynak:  http://rcansan.com/tevfik-aycan-kisa-biyografisi/

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 11/10/22